Vprašanje potrošnika: Pekač iz gline

15. junij 2021

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor
Vprašanje potrošnika: Pekač iz gline

Spomnim se čudovitih kosil pri stari mami, za pripravo jedi je uporabljala pekač iz gline, ki ga je pred peko namakala. Vedno se je hvalila, da s pripravo kosila v njem nima dela, le gostje naj se vnaprej najavimo (zaradi namakanja). Je tako posodo še mogoče kupiti? Zdaj sama kuham in si želim takšen pekač, da bi v njem "brez dela" kaj dobrega pripravila tudi za naju z možem in najine goste.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Odgovor ZPS

Sklepam, da je stara mama kosila pripravljala v rimskem loncu, ki je pri nas morda nekoliko manj znan. Posoda in način uporabe spominja na pripravo hrane v rimskih časih.

Rimski lonec je priljubljen predvsem zaradi okusnosti v njem pripravljenih jedi in vsestranske ter preproste uporabe. Značilno zanj je, da ima pokrov, ki je prav tako iz gline, in da je izdelan iz porozne, neglazirane gline.

Glinene posode z loščem nimajo pravih lastnosti rimskega lonca. Pri nas so v prodaji le te, pravi rimski lonec pa lahko kupite pri tujih spletnih trgovcih, izbirate lahko med različnimi oblikami in velikostmi.

Rimski lonec moramo pred toplotno obdelavo namakati, da se glina napoji z vodo, pečenki zato ni treba dodajati tekočin. Hrana se pripravlja v lastnem soku, tudi brez dodajanja maščob in soli.

S pripravo lahko začnemo nekaj ur pred obrokom oziroma prihodom gostov, tako je kuhinja do prihoda gostov čista, v miru pripravimo tudi mizo, brez strahu, da jed ne bi uspela.

Poleg pečenke ali pečenega piščanca z zelenjavo in krompirjem lahko v njem pripravljamo enolončnice, golaž, spečemo lahko tudi kruh. Namočen lonec postavimo v hladno pečico, toplotna obdelava pa lahko poteka tudi pri visokih temperaturah (nad 200 °C). Časi pečenja so v primerjavi s klasičnimi posodami precej daljši.

Če želimo, da bo pečenka tudi zapečena, lonec proti koncu za nekaj minut odkrijemo.

Zaradi poroznosti gline smemo lonec pomivati zgolj z vročo vodo, brez detergenta, ker bi ta prodrl v glinene pore in bi se pri naslednji uporabi med toplotno obdelavo sproščal v živila. Površine ne drgnemo, po potrebi lonec le za nekaj časa potopimo v vročo vodo.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju