Vprašanje potrošnika - označbe na embalaži ustekleničenih vod

2. marec 2023

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih Nakupovanje hrane
Vprašanje potrošnika - označbe na embalaži ustekleničenih vod

V slovenskih trgovinah je na voljo veliko ustekleničenih vod za pitje tako tujega kot domačega izvora. Na etiketah na plastenkah so navedene informacije, npr. ime, proizvajalec in v nekaterih primerih tudi povzetek kemijskih analiz. Zadnjega pri večini vod, ki se tržijo pod blagovnimi znamkami velikih trgovcev, ne zasledimo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Predpakirane oziroma embalirane pitne vode (tako blagovne kot tudi trgovske znamke) so označene tako, kot določa Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi. Embalirane pitne vode tako delimo na tri kategorije.

Naravne mineralne vode

Naravne mineralne vode izvirajo iz podzemnega vodnega vira (vodonosnik in izvir). Na embalaži je obvezna označba imena izdelka (naravna mineralna voda), poleg tega pa še podatki o kemijski sestavi značilnih sestavin, kraju izkoriščanja in imenu izvira.

Količine označenih mineralnih snovi so take, kot so naravno prisotne v vodonosniku in izviru, med različnimi blagovnimi znamkami se močno razlikujejo. Količina mineralnih snovi se mora preverjati oziroma analizirati vsako leto in se lahko spreminja do največ 20 odstotkov.

Izvirske vode

Izvirske vode so vode iz znanega podzemnega izvira, katerega ime mora biti navedeno na embalaži, a nimajo kemičnih lastnosti naravnih mineralnih vod. Morebitne prisotnosti mineralnih snovi ni treba označevati, ni pa to prepovedano.

Namizna voda

Namizna voda je vsaka pitna ali izvirska ali naravna mineralna voda, ki nima navedenega izvira in nima kemičnih lastnosti naravnih mineralnih vod in jih tudi ni treba označevati. Če je namizni vodi dodan hidrogen karbonat (najmanj 570 mg/l), se lahko označi kot sodavica, dodaja se ji lahko tudi morska voda, kar se označi kot: "s/z … % morske vode".

Vsaka voda, ki je namenjena za človeško prehrano, mora biti pitna, kar pomeni da morajo biti njene mikrobiološke in kemijske lastnosti take, da je varna za uživanje in tudi za pripravo hrane.

Tudi voda iz pipe je pitna voda. Njeno mineralno sestavo lahko poiščete na spletnih straneh komunalnih podjetij.

Avtorica: Marjana Peterman

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju