Vprašanje potrošnika: nedelujoč štirikolesni pogon

10. september 2021

Garancija Avto in oprema za avto
Vprašanje potrošnika: nedelujoč štirikolesni pogon

Leta 2018 sem kupil športnega terenca v dobri veri, da kupujem džipa in enoprostorca hkrati. Z avtomobilom sem bil res zelo zadovoljen, a 2019 sem moral zamenjati zadnje zavorne diske, saj me ni nič opozorilo, da so ploščice izrabljene. Decembra 2020 pa sem prvič ostal v snegu in posumil, da avtomobil nima štirikolesnega pogona. Na servisu so res ugotovili večjo okvaro na zadnjem pogonu. Spomnil sem se na zdrse na mokri travi in makadamu, ki so se mi pojavljali že leto in več pred tem dogodkom, vendar sem takrat vedno "zvozil". Prepričan sem, da se mi je to zgodilo v garancijski dobi, ampak me na to ni nihče opozoril. Serviser pravi, da avtomobil ni več v garanciji in da bom moral vse stroške popravila kriti sam.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Odgovor ZPS

Glede na to, da avtomobil ni več v garanciji, ima serviser načeloma prav, v resnici je samo njegova dobra volja, če bi želel ali hotel v tej zadevi pomagati.

Sklicevanje na dogodke, ki so se zgodili še v času garancije, a je takrat niste uveljavili, žal, ne velja nič. Zakon o varstvu potrošnikov je pri uveljavljanju garancije jasen in ne ponuja možnosti uveljavljanja "za nazaj".

Seveda pa bi od kakovostnega in stranki zavezanega serviserja pričakovali, da vam bo v primeru tako zoprne napake vsaj deloma stopil nasproti.

V vašem primeru bi se z njim poskušali dogovoriti za določen popust, tako imenovano kulanco – lahko v fiksnem znesku, odstotku ali pa odpisu določenega dela računa (recimo za delo ali maržo na zamenjane dele). V danem trenutku je to največ, kar si lahko obetate.

Če serviser ne bo pristal niti na minimalno znižanje cene, predlagamo, da poskusite še pri kakšnem drugem. Kulanca je namreč v primeru večjih (in dražjih) okvar zunaj garancije lepo uveljavljena v avtomobilskem svetu kot zgled prijaznosti do strank. Če serviser tega ne uvidi, je čas za zamenjavo – serviserja in znamke.

Avtor: Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju