Vprašanje potrošnika: karagenan v smetani za stepanje

6. julij 2020

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih Zdrava prehrana
Vprašanje potrošnika: karagenan v smetani za stepanje

Zanima me, ali ste že kdaj izvedli tržni pregled smetan za stepanje. Sem namreč v dvomih, katero smetano naj kupujem, ker imajo nekatere med sestavinami naveden aditiv karagenan (npr. smetana v Lidlu, Hoferju), druge pa ne (npr. smetana Mu). Slišala sem, da je ta aditiv rakotvoren. Ali je to res?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Karagenan E407 (prečiščen) in E407a (polprečiščen) je v EU dovoljen aditiv za živila, razen v hrani za dojenčke do šestega meseca starosti. Kemično je to sulfatni polisaharid (galaktozni polimer), ki se zaradi velike molekularne teže v prebavnem traktu ne prebavlja, zato se iz njega nespremenjen izloči. Kot aditiv se uvršča med želirna sredstva, gostila in emulgatorje. Karagenan izdelujejo iz rdečih alg rodu Rhodophycae, kot želirno sredstvo pa je v prehrani v uporabi že stoletja. Danes ga dodajajo številnim prehranskim izdelkom, na primer smetani za stepanje, mlečnim in rastlinskim napitkom, žele bonbonom, žvečilnemu gumiju, sladoledu, tudi pasti za zobe.

Smetana za stepanje, ki vsebuje majhno količino karagenana, se lepše in hitreje stepe, dlje časa tudi ohrani čvrsto strukturo, zato ne preseneča, da v prodaji skoraj ni smetane za stepanje, ki tega aditiva ne bi vsebovala.

Evropska komisija je na podlagi mnogih raziskav in mnenja evropske organizacije za varnost hrane EFSA1 leta 2018 odločila, da karagenan ni rakotvorna snov niti ni genotoksičen, lahko pa pri prevelikih dnevnih vnosih povzroča težave s prebavo, kar sicer velja za vse polisaharide. Brez posebnih učinkov na prebavo ga lahko s hrano na dan zaužijemo 75 mg/kg telesne teže ali približno 5,2 grama na dan za 70 kilogramov težko osebo. Še sprejemljiv dnevni vnos v praksi težko presežemo, saj je v prehranskih izdelkih količina tega aditiva omejena na 0,3 do 1 g na kilogram živila. Občasno uživanje smetane za stepanje s tem aditivom torej ne bo škodovalo, če boste le pozorni na celotno količino živil z dodanim karagenanom, ki jih dnevno zaužijete.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju