Vprašanje potrošnika: kako močno centrifugo naj ima stroj?

18. april 2019

Bela tehnika
Vprašanje potrošnika: kako močno centrifugo naj ima stroj?

"Kupujem pralni stroj. Perilo sušim v sušilnem stroju, zato sem iskala pralni stroj z močno centrifugo, tako kot svetujete. A prijateljica, ki je pred kratkim kupila stroj s 1400 vrtljaji na minuto, ima slabe izkušnje. Pravi, da stroj perilo preveč zmečka, bolj zadovoljna je bila s starim strojem, ki je imel le 1000 vrtljajev. Zdaj sem v dvomih in ne vem, kako močno centrifugo naj izberem.”

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Močnejša je centrifuga, manj vode ostane v perilu in perilo se hitreje posuši. Pri 1000 vrtljajih ostaja v perilu še 60 odstotkov vlage, pri 1400 le še 50. To je najbolj pomembno pri sušenju v stroju, ker vpliva na čas sušenja in porabo energije. Pri močnem centrifugiranju je perilo izpostavljeno močnejšim silam in je bolj zmečkano, a pri sušenju v stroju se te gube zaradi "plavanja" v toplem zraku nekoliko zmehčajo. 

favicon Preverite: Test pralnih strojev

Vsekakor naj zaradi močnejšega ožemanja ne bi prihajalo do poškodb perila, če izbiramo materialom primerne programe pranja. Pri največji hitrosti poteka ožemanje le pri programih za bombaž, saj je bombažno perilo manj občutljivo in prenese take obremenitve.

Če peremo bolj občutljive materiale (sintetiko, volno, svilo, ipd.), izbiramo programe z nežnejšo mehansko obdelavo, pri teh programih se samodejno zmanjša tudi hitrost ožemanja. Veliko strojev omogoča izbiro hitrosti centrifuge, kar je zelo praktično, a tudi v tem primeru največja hitrost, ki jo lahko izberemo, ne more biti večja, kot jo dovoljuje izbrani program.

Količina vlage, ki ostane v perilu, pa ni odvisna le od moči centrifuge, ampak tudi od kakovosti ožemanja. Postopek ožemanja je, če ga pogledamo podrobneje, zelo zahteven. Stroji se razlikujejo po hitrosti in času ožemanja, pospeševanju hitrosti in zaznavanju uravnoteženosti razporejenega perila po bobnu.

Če uravnoteženosti kljub nekajkratnim poskusom zagona ni, se največja hitrost zmanjša, kar varuje perilo pred močnejšimi silami in preprečuje prevelike vibracije stroja. Nekateri stroji hitrost po določenem času zmanjšajo, da se perilo vmes sprosti in ponovno razporedi, med postopkom ožemanja to večkrat ponovijo.

Pomemben je tudi ritem menjavanja smeri vrtenja bobna med samim postopkom, prav tako trajanje ožemanja pri največji hitrosti. Postopek ožemanja močno vpliva tudi na tekstilni material. Kako poteka postopek, je skrivnost proizvajalcev.

Stroji z močnejšo centrifugo in tehnično bolj izpopolnjenim programom so praviloma dražji, a dober pralni stroj ne pomeni le dobro opranega perila, ampak zagotavlja tudi daljšo življenjsko dobo tekstilnih izdelkov, na kar ob nakupu stroja običajno ne pomislimo.

Ker perilo tudi sušite v stroju, je že z vidika varčnosti pametneje izbrati stroj z močno centrifugo – če je le mogoče, ne najcenejšega.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju