Vprašanje potrošnika: jodirana sol

22. september 2020

Kakovost živil
Vprašanje potrošnika: jodirana sol

V trgovinah se pojavlja nejodirana sol, v medijih in na družbenih omrežjih pa krožijo navedbe, da je jodirana sol nepotrebna. Ali je to res? Skrbi me, ker smo v družini nagnjeni h golšavosti in vemo, da je v Sloveniji v živilih premalo joda, zato je nujno, da ga zaužijemo s soljo, ki je jodirana.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Namizni soli je dovoljeno dodajati jod v obliki kalijevega ali natrijevega iodida oziroma iodata (kot uveljavljen javnozdravstveni ukrep) ter dovoljene aditive, predvsem za preprečevanje strjevanja.

O jodirani soli kroži res veliko neresničnih navedb in trditev, da je ne potrebujemo ali celo, da ni zdrava. V Sloveniji sol jodiramo že dobrih 60 let, v zadnjih letih smo celo povečali količino dodanega joda in s tem zmanjšali pojavnost golšavosti, pa tudi raka na ščitnici.

Jod je sestavni del hormonov žleze ščitnice. Ščitnični hormoni imajo veliko vlogo pri naši presnovi, sintezi beljakovin in sproščanju energije. Jod je nujno potreben za rast in razvoj živčnega sistema pri zarodku in otroku. Kadilci in tisti, ki se izogibajo jedem, ki same po sebi vsebujejo nekaj joda in ne solijo jedi z jodirano soljo, potrebujejo še več joda kot tisti z zdravim življenjskim slogom in uravnoteženim načinom prehranjevanja.

Jod je tudi v nekaterih živilih, največ ga je v školjkah, malo manj v ribah, nekaj tudi v jajcih in mleku. S kuhanjem se količina joda znatno zmanjša, zato sol dodajajmo jedem šele po kuhanju. Priporočen dnevni vnos od 15. leta starosti dalje je 200 mikrogramov (μg), za starejše od 51 let 180 in za nosečnice 230 mikrogramov na dan.

Jemanje prehranskih dopolnil pri nas narašča, zato bodite pozorni na vsebnost joda v njih, kakor tudi v izdelkih iz alg – kaj hitro lahko namreč presežete še varen dnevni vnos joda, ki je 500 mikrogramov.

Viri: NIJZ, DACH 2004

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju