Vprašanje člana: vzdrževanje športne jakne

13. september 2019

Bela tehnika Športna oblačila in obutev
Vprašanje člana: vzdrževanje športne jakne

"Kako naj perem zimsko športno jakno s podlogo iz flisa, da ne bo izgubila videza in lastnosti, predvsem impregnacije? Po znaku na etiketi sklepam, da jo lahko sama perem v stroju. V trgovini so omenili, da bo čez čas potrebna ponovna impregnacija."

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Da bo jakna dlje uporabna, jo čim redkeje operemo, enkrat na leto običajno zadostuje. S pranjem obremenjujemo membrano in poobdelavo, zato impregnacija popusti. Peremo pri nizki temperaturi, priporočamo uporabo sredstva za občutljivo perilo, obvezno brez mehčalca.

Včasih proizvajalec v navodilih za vzdrževanje priporoča po pranju obdelavo v sušilnem stroju ali likanje na nizki temperaturi, s tem naj bi zmanjšali popuščanje impregnacije. Če teh priporočil ni na etiketi ali priloženih informativnih navodilih, jakno po pranju le obesimo na obešalnik, sušimo v senci.

Ko izdelek izgubi vodoodbojnost in voda ne odletava več s površine v obliki kapljic, je nujna ponovna impregnacija. Pri izbiri sredstva natančno preverite napotke za uporabo, predvsem, ali ustreza materialom jakne. 

favicon Preberite več: Test pralnih strojev

Pred časom so nemški kolegi preverjali učinek impregnacijskih sredstev in ugotovili, da sredstva v obliki spreja bolj malo izboljšajo zaščito pred dežjem, medtem ko so sredstva, s katerimi jakno obdelujemo v pralnem stroju, bolj učinkovita.

Na testu so ustvarili tudi umetne pregibe in ugotovili, da je vodoodbojnost na lomih po ponovni impregnaciji celo boljša kot na lomih na novi jakni. Slaba stran ponovne impregnacije v pralni kopeli pa je, da s tem impregniramo vse plasti jakne, tudi podlogo, in pri tem uničimo eno od pomembnih nalog – vpojnost podloge.

S ponovno impregnacijo bomo torej dobro zaščiteni pred dežjem, občutek udobja pa bo slabši. Če ste nagnjeni k potenju, je to slaba rešitev, bolje bo razmišljati o novi jakni.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju