Nisem slovenski državljan in nobena banka mi ne odpre računa - kaj naj storim?

15. februar 2024

Osebni računi Zakonodaja in postopki
Nisem slovenski državljan in nobena banka mi ne odpre računa  - kaj naj storim?

Na nas se je obrnil potrošnik, njegova žena ima tuje državljanstvo, v Sloveniji je dobila zaposlitev. A ji banka ne želi odpreti bančnega računa, ki ga potrebuje za prejemanje plače. Razlog: država, od koder prihaja, je na seznamu rizičnih držav.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za odgovor smo se obrnili na Banko Slovenije, preverite, kaj storiti v takem primeru.

Poslovna odločitev banke je na eni strani ...

Na Banki Slovenije pojasnjujejo, da gre pri sklepanju poslovnega razmerja - tudi odpiranju transakcijskega računa - za poslovno odločitev banke, ali bo z določeno stranko sodelovala ali ne. Banka Slovenije odločitev bank oziroma hranilnic ne more komentirati niti nanje vplivati.

Banke morajo sicer pri sklepanju oziroma prekinitvi poslovnega razmerja upoštevati zakonodajo. Nekatere banke pri nas so se zaradi upravljanja tveganj odločile za uvedbo strožje politike glede sprejemljivosti strank, ki niso državljani Republike Slovenije.

Banke morajo opredeliti ukrepe poglobljenega pregleda, ki v skladu s Smernicami Banke Slovenije o oceni tveganja pranja denarja in financiranja terorizma med drugim vključujejo tudi dodatno preverjanje podatkov o stranki, pridobivanje podatkov o izvoru sredstev in premoženja stranke ter preverjanje verodostojnosti pridobljenih podatkov o stranki.

Na drugi strani pa je zagotavljanje finančne vključenosti

A zakon o plačilnih storitvah (ZPlaSSIED) z namenom zagotavljanja finančne vključenosti (dostopa do plačilnega računa) fizičnih oseb določa pravico do posebne oblike transakcijskega računa, to je osnovnega plačilnega računa.

Banka oziroma hranilnica mora potrošniku, ki zakonito prebiva v EU, odpreti osnovni plačilni račun, če so izpolnjeni vsi pogoji iz zakona in hkrati ne obstaja noben izrecno določen razlog za zavrnitev odprtja tovrstnega plačilnega računa.

Kdaj banka zavrne odprtje osnovnega plačilnega računa?

Prošnjo za odprtje osnovnega plačilnega računa mora banka zavrniti, kadar bi odprtje povzročilo kršitev določb zakona, ki ureja preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma.

Lahko pa jo zavrne tudi v naslednjih primerih:

  1. Če potrošnik že ima plačilni račun pri banki v Republiki Sloveniji. Ta mu omogoča uporabo plačilnih storitev, ki so na voljo v okviru osnovnega plačilnega računa, razen kadar potrošnik navede, da je bil obveščen o tem, da bo ta plačilni račun zaprt. Banka lahko v ta namen upošteva pisno izjavo, ki jo podpiše potrošnik;
  2. Če potrošnik krši ali je v zadnjih treh letih kršil pogodbeno obveznost do banke.
  3. V primeru neizvršenih sklepov o izvršbi ali prisilni izterjavi. Če ima banka informacije, da je na plačilnem računu potrošnika, vključno z osnovnim plačilnim računom, zaradi pomanjkanja denarnih sredstev na tem računu, na podlagi zakona, ki ureja izvršbo in zavarovanje ali zakona, ki ureja davčni postopek, vzpostavljena evidenca o neizvršenih sklepih za izvršbo ali prisilno izterjavo.

Nasvet Banke Slovenije

Na Banki Slovenije opozarjajo, da vloga potrošnika za odprtje osebnega transakcijskega računa ne pomeni vloge za odprtje osnovnega plačilnega računa.

Odprtje osnovnega plačilnega računa je treba pri eni od bank ali hranilnic s sedežem v Republiki Sloveniji izrecno zahtevati. Priporočljivo je, da to storite pisno.

Obenem pojasnjujejo, da mora banka izvesti poglobljeni pregled, kadar je potrošnik ali transakcija povezana s tretjo državo z visokim tveganjem. Če banka tovrstnih ukrepov ne izvaja, krši zakonske določbe, oziroma, če teh ukrepov banka ne more izvesti, mora zavrniti odprtje osnovnega plačilnega računa.

Primer, ki smo ga predstavili v uvodu, so na Banki Slovenije komentirali takole: “Kot razumemo konkretna oseba zakonito prebiva v Sloveniji kjer je tudi zaposlena. Gre torej za presojo vsakega primera posebej, ali banka lahko izpolni vse zahtevane ukrepe poglobljenega pregleda za odprtje osnovnega plačilnega računa ali ne.”

Pojasnjujejo še, da mora banka v primeru zavrnitve zahteve za odprtje osnovnega plačilnega računa potrošnika o tem nemudoma pisno in brezplačno obvestiti ter navesti konkretne razloge za zavrnitev.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju