Mineral lepote – mar res?

12. oktober 2016

Nepoštene poslovne prakse
Mineral lepote – mar res?

"Po nasvetu prijatelja sem kupil MSM (mineral lepote) kot dodatek k hrani. Presenečen sem bil nad neprijetnim vonjem izdelka, saj dobesedno smrdi. Sprašujem vas, ali je to normalno, ker moj prijatelj nima takšne izkušnje. Menite, da ta mineral sploh deluje?"

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

MSM, ki ga oglašujejo kot `mineral lepote´, je žveplova spojina (metilsulfonilmetan), izdelek pa prodajajo kot prehransko dopolnilo. Zdravstvene trditve, ki največkrat spremljajo ta izdelek in jih preberemo tudi v oglasih, so: "pomaga pri težavah z nohti (lomljivi, tanki), lasmi (poškodovani, pri izpadanju), brazgotinami, hormoni, utrujenostjo, diabetesom, stresom, zaprtjem in pri drugih oblikah prebavnih težav, hitro zdravi mišice in sklepe, pomaga pri vnetjih, zvišuje raven energije in vzdržljivosti (tako fizične kot psihične), pomaga pri hitrejšemu celjenju ran in umirja zgago".

Takšne trditve so zavajajoče in jih prodajalci ne bi smeli navajati, ker niso znanstveno dokazane, zato tudi niso uvrščene na evropski seznam dovoljenih zdravstvenih trditev. Te trditve so torej protizakonite. Za nadzor nad izvajanjem tovrstne zakonodaje je pristojen Zdravstveni inšpektorat RS.

MSM je metabolit (presnovek) dimetilsulfoksida (DMSO), presnova pa se dogaja tako v rastlinah kot živalih (najdemo ga recimo v rogovih in drugih roženih delih). DMSO smrdi, kar pomeni, da ga je bilo nekaj v kupljenem MSM.

V naši prehrani je te spojine dovolj. Največ jo je v zelenjavi, predvsem v križnicah (redkev, ohrovt, brstični ohrovt, listnati ohrovt, kreša, zelje, repa, hren, ogrščica, brokoli, cvetača, repa), malo manj jo je v čebuli, česnu, poru, jajcih ter mleku in mlečnih izdelkih, v mesu in ribah, nekaj malega pa tudi v žitih in sadju.

S pestro prehrano torej povsem zadostimo potrebi organizma po žveplu in ga ni treba dodajati v obliki prehranskih dopolnil. Dolgotrajno uživanje prevelikih količin MSM (petkratnik priporočene količine) lahko povzroči celo neželene učinke (slabost, slaba prebava, ipd.), kar velja tudi za DMSO.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju