Koliko kredita lahko dobim pri banki kot prejemnik socialne podpore?

8. april 2024

Krediti
Koliko kredita lahko dobim pri banki kot prejemnik socialne podpore?

Na nas se je obrnil potrošnik, ki ga je zanimalo, kolikšen znesek kredita lahko dobi kot prejemnik socialne pomoči v višini okoli 400 evrov mesečno. Je to sploh mogoče?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Odgovor je NE, načeloma to ni mogoče. Prejemniki socialne denarne pomoči pri bankah iz več razlogov ne morejo najeti kredita.

Banke kredite ponujajo zaposlenim, upokojencem, študentom …

Banke pred odobritvijo kredita preverijo vašo kreditno sposobnost, vaše prilive in odlive, njihovo višino, vzdrževane družinske člane in še kaj. Najbolj ugodna za pridobitev kredita je zaposlitev za nedoločen čas, ki kreditodajalcu zagotavlja, da boste tudi v prihodnosti prejemali prihodke, ki jih imate sedaj. Odvisno od banke, a kredit lahko načeloma dobijo tudi zaposleni za določen čas in samostojni podjetniki.

Banke kredit odobrijo tudi študentom z rednimi prilivi, a načeloma gre za manjše zneske. Upokojenci pa morajo kredit odplačati do določene starosti, na primer do 70 leta. Banke za odobritev kredita torej zahtevajo določen status zaposlitve ali drug reden priliv kot je pokojnina.

Na računu mora ostati 745 evrov

Poleg tega je Banka Slovenije nazadnje junija 2023 določila spodnjo mejo kreditne sposobnosti, ki po novem temelji na minimalnih življenjskih stroških, povečanih za znesek za vzdrževane družinske člane. Ta znesek znaša 745 evrov, kar pomeni, da mora po odplačilu vseh obveznosti – tudi kreditnega obroka – toliko denarja ostati na računu. Povedano drugače – le prilivi nad tem zneskom so lahko namenjeni obrokom za odplačevanje kredita.

Svojo kreditno sposobnost realno ocenite sami

Preden se odpravite v banko, svojo kreditno sposobnost ocenite sami. Dober pokazatelj, kolikšen obrok si lahko privoščite, je znesek, ki ga mesečno (lahko) namenite varčevanju. Izposoja denarja za pokrivanje tekočih stroškov ni prava rešitev, saj vodi le v prezadolženost. Če ne morete pokrivati rednih mesečnih stroškov, bodo s kreditnim obrokom ti namreč le še narasli.

Previdno pri izposoji denarja pri nebančnih ponudnikih

Banka tudi sicer kredita ne odobri, kadar – poenostavljeno povedano - oceni, da ga ne boste mogli vrniti glede na razpoložljive prihodke in/ obstoječe stroške.

Izposoja pri nebančnih ponudnikih, ki bi vam kredit morda odobrili, ima lahko negativne posledice na vaše finančno zdravje.

Neredko se zgodi, da podjetja denar posojajo brez ustreznega dovoljenja, poleg tega so obrestne mere visoke, prav tako drugi stroški. Svetujemo, da pred podpisom temeljito preberete pogodbo in dobro razmislite, kako boste kredit vrnili v čim krajšem času ter ali ste trenutno to sposobni storiti.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju