Grški jogurt in grški tip jogurta

12. januar 2016

Razumevanje oznak na živilih
Grški jogurt in grški tip jogurta

"V zadnjem času sem opazil, da imamo v trgovinah vedno več jogurtov, ki so v prodaji pod imenom `grški jogurt´ ali pa `grški tip jogurta´. Zanima me, v čem je razlika, če sploh je. Je takšno, drugačno poimenovanje jogurtov samo marketinška poteza?"

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V zadnjih nekaj letih je mlekarska industrija k paleti jogurtov dodala še enega, ki ga uspešno prodaja pod imenom `grški tip jogurta´. Ta jogurt pa je povsem običajen jogurt. Narejen je torej enako kot običajni jogurt z jogurtovo kulturo, tudi količina maščobe je enaka kot v navadnih jogurtih, torej od 0 do 10 odstotkov. Grški tip jogurta je po novi tehnologiji narejen iz pasteriziranega mleka, dodano mu je mleko v prahu in jogurtova kultura, pri jogurtih z večjo vsebnostjo maščobe pa še smetana. Jogurt ima nekoliko milejši in bolj kremast okus. Poimenovanje `grški tip jogurta´ bi glede na to, da je to povsem običajen jogurt, lahko ocenili le kot nov način trženja.

grski jogurt

Jogurt, ki ga prodajajo kot `tradicionalni grški jogurt´, mora biti narejen v Grčiji. Če grški proizvajalec zapiše, da je jogurt narejen po tradicionalni metodi, potem mora biti tako tudi narejen. Tradicionalni grški jogurt je narejen malce drugače kot naš jogurt. Ko je jogurt fermentiran in zakisan, odstranijo sirotko in ostane zelo gost jogurt, ki ga pogosto uporabijo za pripravo sladic (n. pr. znana je sladica z medom in orehi), v omakah, namazih (tatziki) in podobno. Zaradi odstranjene sirotke ta jogurt ni samo gostejši, ampak vsebuje več beljakovin in maščobe, njegov okus je bolj sladko-kremast. Razumljivo je, da ima jogurt pridelan po tem postopku tudi nekoliko višjo ceno.

grski jogurt1

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju