ZPSTest zobnih krem za malčke in starejše otroke

11. julij 2016

Otrok in družina Kozmetika in nega telesa
ZPSTest zobnih krem za malčke in starejše otroke

Fluor: DA, cink: NE.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Redna in pravilna zobna higiena je osnovni korak do zdravih zob. Pri navajanju najmlajših na redno umivanje zob, lahko pomagajo različni trki, obljube, tudi prava zobna krema. A vse kreme niso enako učinkovite.

Za zobne paste na testu smo odšteli med 0,75 in 3,99 evra. Kar 10 jih je prejelo oceno `zelo dobro¨, ponovno pa se je izkazalo, da cena ni odraz kakovosti, saj bodo otroški zobje učinkovito zaščiteni tudi z uporabo tistih iz nižjega cenovnega razreda.

Na praktičnem delu testa se je izkazalo, da so bile otrokom najbolj všeč kreme z rahlo sladkim okusom, nikakor pa naj starše pri nakupu ne zavedejo `nesmiselne´ trditve, kot npr. `brez dodanega sladkorja´, `brez parafina in silikona´, saj te sestavine ne sodijo v izdelke za higieno zob.

favicon Preverite rezultate testa zobnih krem za malčke in otroke

V borbi proti kariesu ostaja fluorid številka ena
Otroške kreme, namenjene malčkom, in tiste, namenjene malo starejšim otrokom, se razlikujejo predvsem po količini fluorida. "Kreme, namenjene malčkom, vsebujejo do 500 ppm fluorida, kar je trikrat manj kot je trenutno najvišja dovoljena vrednost za zobne kreme za odrasle, saj malčki med umivanjem zob kar nekaj zobne kreme tudi pojedo.

Kreme za starejše otroke, ki smo jih preizkusili, pa so vsebovale od 1.000 do 1.500 ppm fluorida. Kljub temu, da se je v zadnjih letih fluorid pridružil spisku kemikalij, za katere vsake toliko časa dobimo verižno e-pošto, kako nevaren je, ostaja v borbi proti kariesu fluorid številka ena," je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz

Količina fluora v zobni kremi je predstavljala največji delež skupne ocene, zobne kreme s premajhno koncentracijo fluorida pa smo kaznovali z odvzemom točk. V okviru testa smo tudi preverili, koliko fluora dejansko vsebuje zobna krema. Izkazalo se je, da navedbe na embalaži niso bile vedno pravilne.

ns

Naj ne vsebujejo cinka
Cink sodi med elemente, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje človeškega telesa. Proizvajalci ga dodajajo zobnim kremam in ustnim vodicam za odrasle, ker preprečuje neprijeten zadah in nastajanje oblog, zobnega kamna ter pozitivno vpliva na celjenje manjših razjed na dlesnih.

"A otroci ga za svoje potrebe dobijo dovolj s hrano, zato ga ni treba dodajati v izdelke za čiščenje zob," opozarja Šmid Božičevičeva. Tudi Nemški inštitut za oceno tveganj priporoča, naj otroški izdelki za čiščenje zob (kreme in ustne vodice) ne bi vsebovali cinka, saj bi lahko prišlo pri otrocih do predoziranja.

V okviru testiranja smo preverili, ali katera izmed zobnih krem na testu vsebujejo cink, izkazalo se je, da ne.

Nekaj koristnih ZPS nasvetov:

 • Obred. Čiščenje naj postane redni del dnevnih opravil, na primer vedno po zajtrku, po večerni pravljici ali prhanju.
 • Čas. Pomaga časovnik (timer), morda ga že imate v kuhinji, ali pa ura (radio z uro) v kopalnici. Tako bo otrok lažje nadzoroval čas, ki je potreben za to, da so zobje dobro očiščeni.
 • Zgled in dobra družba. Ko je otrok dovolj star, da si lahko že sam vsaj delno očisti zobe, si umivajte zobe skupaj.
 • Nadzor. Je pomemben. Predvsem mlajši otroci imajo še motorične težave, tisti starejši pa se radi izmuznejo čiščenju, zato je nadzor zelo pomemben.
 • Motivacijsko vplivajo tudi tabletke, ki pokažejo, koliko oblog je na zobeh.
 • Sodelovanje. Otrok naj si sam izbere zobno kremo (preverite, ali vsebuje dovolj fluora) in zobno ščetko.
 • Internet. Ni samo za igranje igric, na njem lahko otrok poišče tudi video, kako si je treba natančno očistiti zobe. Na spletnih forumih so številni nasveti za starše, morda kakšen trik celo pomaga.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju