ZPStest ženskih brivnikov: Pestra izbira tako odličnih kot pomanjkljivih brivnikov

16. julij 2019

Kozmetika in nega telesa
ZPStest ženskih brivnikov: Pestra izbira tako odličnih kot pomanjkljivih brivnikov

Preprosto, hitro in poceni. Mokro britje je še vedno med najbolj priljubljenimi načini depilacije in kljub ne ravno dolgotrajnemu učinku, za mnoge ostaja prva izbira. Med 19 izdelki v dveh kategorijah – za enkratno in večkratno uporabo, so tokratni rezultati res v širokem razponu – od brivnikov, ki so se izkazali zelo dobro (kar se na kozmetičnih testih ne zgodi ravno pogosto), do brivnikov, ki smo jim podelili oceno pomanjkljivo. Za paket tistih za enkratno uporabo smo odšteli med 0,63 in 5,79 evra, za paket rezil za večkratno uporabo (z zamenljivo glavo) pa med 3,95 in 12,39 evra. Na dnu tabele so tako cenejši kot dražji izdelki, tako da tudi v primeru brivnikov cena ni merilo kakovosti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pred poletjem smo pozornost namenili brivnikom, in sicer tistim, ki vsaj z videzom, sporočajo, da so namenjeni ženskam. "Udeleženke testa so brivnike preizkusile na nogah, pod pazduhami in v predelu bikinija. In ker topa britev povzroča ureznine, je pomembno, da uporabljamo dober brivnik.

Na testu se je pokazala res velika razlika v tem, kako gladko brivniki drsijo po koži, podatek, koliko ureznin so povzročali, pa je najbolj vplival na skupno testno oceno,« je pojasnila način testiranja Urša Šmid Božičevič in dodala: "Občutno bolje so se odrezali brivniki za večkratno uporabo, pri katerih je mogoče menjati rezilne glave. Kar 6 od 9 izdelkov za britje prejelo oceno zelo dobro.

Medtem je med 10 izdelki za enkratno uporabo le en izdelek prejel oceno dobro, vsi ostali pa nižjo. Brivniki za enkratno uporabo so slaba izbira tudi z ekološkega vidika."

Kemikalije v brivnikihKako dober je rezultat britja, je odvisno od številnih dejavnikov, ne zgolj od števila rezil. Seveda je zelo pomembno, da so rezila ostra, pomembna je tudi oblika rezilne glave.

Britje je stres za kožo. Vse več britev, posebej tiste z naprednejšo izvedbo, ima na rezilni glavi poseben trak, ki pomaga pri bolj gladkem britju z manj urezninami. Na testu smo pregledali tudi vsebnost kemikalij v teh trakovih.

nz181

Podatek o tem, katere kemikalije vsebuje brivnik, lahko poiščete na embalaži, predvsem bodite pozorni na navedbe PEG (skupina emulgatorjev, ki tanjšajo povrhnjico, kar lahko povzroči prehajanje drugih (neželenih) kemikalij skozi kožo), BHT (antioksidant, hormonski motilec) in na alergene dišave. Posamezna dišava, ki spada med alergene, ne pomeni velikega tveganja, prispeva pa k dnevnemu koktajlu kemikalij,

ns181

opozarja Urša Šmid Božičevič.

ZPS nasvet:
1. Za nego po britju izberite izdelek za občutljivo kožo ali posezite po losjonu s polic, na katerih so izdelki za nego dojenčka.
2. Izogibajte se premastnim izdelkom, pri britju namreč nastajajo mikro poškodbe kože, ob tem pa lahko pride do okužbe z bakterijami. Film, ki ga mastni izdelki naredijo na koži, lahko stanje še poslabša.
3. Neposredno po britju pazduh ne uporabite dezodoranta, zato je bolje britje opraviti po večernem tuširanju.
4. Izogibajte se soncu neposredno po britju. Koža naj se umiri (čez noč). Povrhnjica je že tako poškodovana in sonce pri celjenju prav nič ne pomaga. Neposredno po britju odsvetujemo tudi plavanje v morju ali bazenu.

favicon Preverite: rezultati testa ženskih brivnikov

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju