ZPSTest toasta iz bele in polnozrnate moke: Toast ni kruh

5. maj 2016

Kakovost živil
ZPSTest toasta iz bele in polnozrnate moke: Toast ni kruh

Toast je pekovski izdelek, ki ga po navadi jemo popečenega, nekateri pa ga uživajo kar namesto kruha. Na ZPS smo tokrat pod drobnogled vzeli 6 vzorcev `klasičnega´ toasta iz bele moke in 7 vzorcev iz polnozrnate moke.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ponudba je pestra, cene raznolike. Pričakovano prevladujejo toasti iz bele pšenične moke, tako imenovani `klasični´ toast, dobra pa je tudi ponudba toastov iz polnozrnate moke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin. Dobra je tudi ponudba t. i. ameriškega toasta, ki je nekoliko večji.

Tisti, ki imajo radi okus po maslu, lahko izbirajo med toasti, pri katerih je rastlinska maščoba v celoti ali pa delno zamenjana z maslom. Našli smo tudi toaste, ki vsebujejo svinjsko maščobo. In seveda ne manjkajo toasti, pri katerih so vidna cela ali le delno zmleta semena (npr. sončnično in laneno seme). Res pa je, da zaradi vsebnosti semen običajno vsebujejo kakšen gram maščobe več.

Zmagovalca med belimi in polnozrnatimi toasti sta tokrat najdražja vzorca na testu, kar je pri prehranskih testih prej izjema kot pravilo.
favicon  Preverite: rezultati testiranja toasta

Med toastom in kruhom so razlike
Glede na to, da nekateri uživajo toast namesto kruha, poudarjamo, da toast ni kruh in da med je njima kar nekaj razlik. Običajno ima toast večjo energijsko vrednost kot kruh, predvsem zaradi večje vsebnosti maščobe in sladkorja. Iz označb toastov lahko ocenimo, da beli toast v povprečju vsebuje skoraj 3 grame maščobe v 100 gramih izdelka, toast iz polnozrnate moke pa 5 gramov.

Beli kruh vsebuje okoli 2 grama maščobe v 100 gramih izdelka, temnejši in polnozrnati kruh pa še kakšen gram več. Če so kruhu ali toastu dodana semena, je vsebnost maščobe še nekoliko večja. Toastu pa je dodan tudi sladkor.

Preverite hranilne vrednosti toastov na www.veskajjes.si

Razlike v vsebnost soli in prehranskih vlaknin
V okviru testa smo ugotovili, da je količina soli v toastih različna, in sicer je v polnozrnatem toastu od 1,1 do 1,6 grama soli v 100 gramih izdelka, v belem toastu pa od 1,3 do 1,5 grama soli, kar toast uvršča med živila, ki niso ravno revna s soljo.

Pri toastih iz polnozrnate moke pa smo preverili tudi delež prehranskih vlaknin, vzorci so jih vsebovali od 5,5 do 8,6 grama v 100 gramih toasta. A naj vas pri kupovanju toasta iz polnozrnate moke ne zavede njegova barva, saj ne drži vedno, da vsebuje toast več prehranskih vlaknin, če je bolj rjav. Temnejša barva toasta je lahko tudi posledica dodanega sladu, na primer ječmenovega ali rženega, ki poleg barve izboljšujeta tudi aromo.

Meja glede vsebnosti plesni in kvasovk ni bila presežena pri nobenem vzorcu
Na ZPS smo v zadnjih nekaj letih o potrošnikov dobili kar nekaj pritožb zaradi plesni in kvasovk, ki so se `razrastle´ na toastu, še preden je potekel rok uporabnosti, ali pa so takšen toast prinesli že iz trgovine. A na testu so bili rezultati dobri, saj vsebnost plesni in kvasovk pri nobenem vzorcu ni bila nad mejo, ki je navedena v smernicah.

ZPS nasvet

  • Pred nakupom toasta preverite njegov rok uporabnosti. Ne kupujte toasta, pri katerem je rok uporabnosti le še nekaj dni.
  • Pred nakupom toasta preverite, da je embalaža (folija) nepoškodovana.
  • Če na trgovski polici opazite že plesniv toast, o tem obvestite prodajalko.
  • Pri nakupu toasta iz polnozrnate moke bodite pozorni na vsebnost polnozrnate moke in prehranskih vlaknin; teh naj bo čim več.
  • Toast shranjujte v hladnem in temnem prostoru.
  • Odprt toast hranite v hladilniku in porabite v nekaj dneh.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju