ZPStest termovk: Proizvajalci obljubljajo (pre)več

29. november 2019

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor Športna oprema
ZPStest termovk: Proizvajalci obljubljajo (pre)več

Termovke so priljubljene doma, še bolj na izletih, v vseh letnih časih. V hladnih dneh v njih prenašamo toplo pijačo, v toplih hladno, zato je pomembno, kako dolgo bo pijača v termovki ostala topla oziroma prijetno osvežujoča. Potrošniške organizacije smo 17 termovk, namenjenih uporabi na poti in pri aktivnostih na prostem, vzele pod drobnogled. Glavnina se je odrezala dobro, a kar 7 izdelkov je prejelo oceno nižjo od dobre. Slabše ocene so termovke prejeli na delu testa, kjer smo preverjali toplotno izolacijo, tri so prejele tudi oceno nezadovoljivo za tesnjenje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za izdelke na testu smo odšteli med 8,50 in 53 evri. Najdražja je res tudi zmagovalka testa, a sta takoj za njo, le z minimalno nižjo oceno, izdelka za katera boste odšteli 20 oziroma 25 evrov, medtem ko so med slabše ocenjenimi res cenejši izdelki, a tudi tisti s cenami okoli 25 evrov.

favicon Preverite: rezultati testiranja termovk

V največji meri kakovost termovk določa izolativna sposobnost, ki ni le najpomembnejši, ampak tudi najobsežnejši del testa. Z meritvami smo preverjali, kako se s časom spreminja temperatura vsebine. Preizkuse  smo najprej izvedli z vročo vodo (>95 °C), nato še s hladno (5 °C). Temperaturo smo preverjali po šestih, dvanajstih in štiriindvajsetih urah.

Preizkušali smo tudi, ali steklenice še tesnijo, če se zvrnejo, kako se obnašajo pri uporabi, kako so izdelane, kako odporne so proti padcem in pri dolgotrajni uporabi.

Po šestih urah smo v večini namerili vsaj 80 °C
Ocena zadrževanja toplote je sestavljena iz rezultatov, ki jih dosegajo termovke, ko so polne in ko so napolnjene le do polovice. Po šestih urah smo pri večini namerili vsaj 80 °C, po dvanajstih urah pa se med njimi že kažejo razlike. Ob tem opozarjamo, da do polovice napolnjene termovke še slabše zadržujejo toploto, saj so v povprečju temperature za 12 do 15 °C nižje od tistih, ki jih dosegajo polne.

Pri preverjanju zadrževanja temperature hladnih pijač termovke niso imele težav
Po šestih urah se je pri večini temperatura vode s 5 °C dvignila le za stopinjo ali dve in po dvanajstih ni presegla 8 °C. Temperatura šele po štiriindvajsetih urah naraste nad kritičnih 10 °C, ko voda izgubi osvežilni učinek.

Od termovke pričakujemo popolno tesnjenje
Na poti, ko termovke prenašamo v torbah in nahrbtnikih, te ne stojijo vedno pokonci, pogosto se zvrnejo, zato smo preverjali, kako tesnijo, kadar niso v pokončni legi. Steklenice smo do treh četrtin napolnili z vročo vodo, ki smo ji dodali malo površinsko aktivne snovi, jih za deset minut obrnili `na glavo´, nato pa preverjali, ali se kje pojavijo sledi vode (na pokrovčku, izlivu ali na ohišju). Tri termovke testa niso opravile.

ZPS nasvet
1. Testi kažejo, da podatkom proizvajalcev o dobri izolativnosti termovk ne smemo zaupati, proizvajalci obljubljajo boljšo izolacijo, kot so pokazale meritve v laboratoriju.
2. Delno usmeritev, kaj kupiti, tokrat dajejo cene, saj so termovke z boljšimi lastnostmi v povprečju dražje, najcenejše so zbrane v spodnjem delu lestvice.
3. Različni sistemi odpiranja vplivajo na to, kako preprosto termovke polnimo in točimo iz njih. Preverite način točenja pred nakupom.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju