ZPStest sredstev za zaščito pred soncem za otroke

26. junij 2020

Otrok in družina Kozmetika in nega telesa
ZPStest sredstev za zaščito pred soncem za otroke

Zelo dobri izdelki z žepu prijazno ceno.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Otroška koža je občutljiva, saj otroška koža nima lastnih zaščitnih in obrambnih mehanizmov, kot sta sposobnost porjavitve in odebeljen zgornji sloj kože, ki (vsaj delno) ščiti pred škodljivim vplivom UVA- in UVB-žarkov. Otroška koža zato potrebuje dobro zaščito pred močnimi sončnimi žarki, ne le na dopustu ob morju, bazenih ali v gorah, temveč vsak dan, tudi na igrišču, terasi ali balkonu. Ko kože ne moremo zadosti zaščiti s pokrivali, oblačili, sončnimi očali uporabimo sredstva za zaščito pred soncem.

favicon Preverite: rezultati testa izdelkov za zaščito pred soncem za otroke

Potrošniške organizacije smo letos v laboratorij poslale 19 izdelkov, ki so namenjeni otrokom, 13 izdelkov najdemo tudi v slovenskih trgovinah in na spletu. Letos nismo preizkušali vodoodpornosti izdelkov, saj se je na preteklih testih izkazalo, da je treba zaščito v vsakem primeru obnoviti, smo pa preverili, kako učinkovito vlažijo kožo.Dobra novica je, da so z izjemo enega izdelka na testu vsi preostali imeli skladnost zaščite z označenim zaščitnim faktorjem. Noben izdelek ne vsebuje kemikalij, ki bi lahko povzročile alergijske reakcije, največje razlike pa so se pokazale na delu testa, kjer smo preverjali, kako dobro izdelki vlažijo kožo. Test je ponovno razbil mit, da je le (naj)dražja kozmetika kakovostna. Najboljše na testu so `hišne znamke´ štirih trgovcev. Temu primerne so tudi cene, saj boste za 100 ml izdelka odšteli od dva in pol do tri evre in pol.

Zapisani faktor zaščite pred soncem je samo vodilo
Pri sredstvih za zaščito pred soncem je pomembno razmerje med filtroma UVA in UVB. To nakazuje, kako dobro izdelek ščiti kožo pred UVB-žarki in s tem pred sončnimi opeklinami. Pravilo je: višja je številka, daljši je čas zaščite. Pri otrocih in svetlolasih odraslih nezaščitena koža na soncu pordi že po petih do desetih minutah. Če nanesete sredstvo za zaščito pred soncem s faktorjem 30, se čas podaljša za 30-krat, na 150 do 300 minut, a dermatologi svetujejo, da sonce zapustite po približno dveh tretjinah tega časa.

nz181

Za učinkovito zaščito mora biti razmerje med filtroma UVA in UVB vsaj 1 : 3. Dobra novica je, da z izjemoma enega izdelka preostali izdelki na testu to razmerje dosegajo,

ns181

je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Izpostavljenost UV-sevanju je še posebej velika na morju in v gorah, saj voda, pesek in sneg močno odbijajo UV-žarke. Tveganje pa je, predvsem poleti, večje med 11. in 15. uro. Predvsem pa je pomembno, da starši ne pozabijo, da kopanje in potenje zmanjšujeta zaščito, zato je potrebno kremo (ali losjon) obnavljati po vsakem plavanju ali športni aktivnosti, in tudi po znojenju ter brisanju z brisačo - četudi je na izdelku oznaka `ekstra vodoodporen´."

Nasvet ZPS
1. Ne varčujte z nanosom
Namazan mora biti vsak centimeter otroške kože. Če želite, da bo izdelek zaščitil kožo s faktorjem, kot je zapisan na embalaži, morate nanesti približno dva miligrama izdelka na vsak kvadratni centimeter kože. To je za telo odraslega približno tri jedilne žlice izdelka, za otroka ustrezno manj.

2. Primerno visok zaščitni faktor
Za otroke velja: najmanj 30. Višji je, bolje je. Otroci se navadno ne pustijo mazati. Na svojo kožo boste najlažje nanesli losjon, otrokom pa so najbolj všeč pršila, a pri teh obstaja nevarnost, da izdelek zaide v oči, tudi porazdelitev je neenakomerna. Naš nasvet: izdelek najprej napršite v dlan, šele nato ga nanesite na kožo.

3. Zaščita z oblačili
Za malčke in otroke v prvem letu starosti je zaščita z oblačili nujna, za starejše otroke (in odrasle) pa zelo priporočljiva. Pred nekaj leti smo že testirali otroška oblačila z UV-zaščito, letos smo preizkusili UV-oblačila za odrasle. Vsa oblačila ne zaščitijo enako učinkovito, zato preverite rezultate testa. Velja splošno priporočilo: za zaščito pred soncem je bolj učinkovit gosto tkan tekstil temnejših barv. To velja tudi za pokrivalo.

4. Senca
Otrok v prvem letu starosti naj ne bo na neposrednem soncu. Ne glede na to, ali ste uporabili izdelek z visoko zaščito pred soncem, je žgoče opoldansko sonce tabu za otroke (in odrasle). Soncu se izogibajte vsaj med 11. in 15. uro oziroma v urah, ko je vaša senca krajša od vaše višine.

5. Pravilno shranjeno sredstvo lahko uporabite tudi prihodnje leto
Če sta konsistenca in vonj še ustrezna, lahko uporabite izdelek, ki je ostal od prejšnjega poletja. Sredstva za zaščito pred soncem so ob pravilnem shranjevanju bolj trpežna, kot si mnogi mislijo.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju