ZPStest robotskih sesalnikov: Ni zamenjava za glavni hišni sesalnik, je pa lahko zelo koristen pomočnik

3. september 2020

Čiščenje, likanje in detergenti Pametne naprave za dom
ZPStest robotskih sesalnikov: Ni zamenjava za glavni hišni sesalnik, je pa lahko zelo koristen pomočnik

Robotski sesalniki ne morejo popolnoma nadomestiti klasičnih, jih pa učinkovito dopolnjujejo in omogočajo vzdrževanje higiene z manj truda, zato so pogosta izbira potrošnikov. Cene so vse nižje, ponudba vse večja, kaj pa kakovost? Na nedavnem testu smo potrošniške organizacije preverile kakovost 197 robotov, 33 jih lahko kupite tudi pri nas – med njimi tistih z oceno dobro ni. Glavnina med tistimi na razpolago je prejela oceno povprečno, nekaj tudi pomanjkljivo. Razlog: slabe ocene za učinkovitost (predvsem za sesanje ob robovih, iz rež in sesanje preprog) ter gibanje po prostoru. Zato opozarjamo, da so robotski sesalniki udobna dopolnitev klasičnega sesalnika, a v celoti ga nadomestiti ne morejo. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za robotske sesalnike na testu smo odšteli med 140 do 1500 evrov. Tisti cenejši so brez dodatne opreme, kot so ločene bazne postaje, ročaji za prenašanje ipd., a pri sami učinkovitosti pogosto niso slabši od dražjih modelov. Robotski sesalniki lahko naenkrat počistijo od 30 do 120 kvadratnih metrov površine, kar je odvisno od zmogljivosti baterije. Bolje opremljeni modeli se lahko po vmesnem polnjenju vrnejo in nadaljujejo delo tam, kjer so končali. Ob koncu dela se robot vrne do polnilne postaje, kjer počaka lastnika, da ga očisti in izprazni.

favicon Preverite rezultate testa robotskih sesalnikov

Izbira je pestra, razpon cen velik, kako torej izbrati?
Pred izbiro je pomembno vedeti, katere naloge bo robot najpogosteje opravljal - sesanje gladkih površin ali preprog. Če pa imate po tleh pretežno preproge, si oglejte modele, ki so dobili boljše ocene za tekstilne talne obloge. Če niste pripravljeni prav globoko seči v žep, bodite skromni z dodatnimi funkcijami. Avtomatizacija je sicer prednost, a če je ne boste uporabljali, po nepotrebnem zapravljate denar. Nabor robotov je tako širok, da lahko najdete model s podobnimi lastnostmi brez nepotrebnih funkcij.

ZPS nasvet
1. Če robota kupujete prvič in dvomite, ali ga res potrebujete, poleg tega imate v stanovanju pretežno trde talne površine, vam ne bo potrebno seči globoko v žep. Rezultati testa razkrivajo, da tudi najcenejši izdelek na testu te naloge opravi zadovoljivo.
2. Robotski sesalnik ni zamenjava za glavni hišni sesalnik, je pa lahko zelo koristen pomočnik. Na delo ga pošljite vsak drugi dan oziroma celo vsak dan, če imate v hiši dlakaste živali. Čeprav v vsakem sesalnem ciklu ne bo obdelal vseh površin brez napake, bo zaradi pogostega čiščenja na koncu vse posesano, količina prahu v stanovanju pa se bo zelo zmanjšala.
3. Alergiki morajo biti pri klasičnih robotskih sesalnikih previdni. Modeli zaradi šibke sesalne moči nimajo filtrov HEPA in med sesanjem prepuščajo najdrobnejši prah. Po zaključku sesanja je treba počakati najmanj 15 minut, da se prah poleže, nikakor pa uporabnik z alergijo ne sme čistiti robota. Pri tem opravilu se namreč neposrednemu stiku s prahom ni mogoče izogniti. Za občutljive so zanimivi modeli robotov, ki nudijo mokro brisanje površin.
4. Sprogramirajte ga tako, da bo sesal, ko boste zdoma. Zaradi samostojnega delovanja vam ni treba poslušati hrupa, ki ga povzroča med sesanjem.
5. Pri izbiri ne pozabite na poprodajno podporo. Za robota boste sčasoma potrebovali nadomestne dele – stranske krtače, filter, pozneje glavne krtače in čez nekaj let nadomestno baterijo, mogoče tudi servis. Prodajalca ne pozabite povprašati o tem oziroma si ponudbo delov (in cene) že zdaj oglejte na spletu.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju