ZPStest rdečih šmink: Več kot tretjina z mineralnimi olji

16. april 2020

Kozmetika in nega telesa
ZPStest rdečih šmink: Več kot tretjina z mineralnimi olji

Klasična rdeča šminka zagotovo spada med bolj priljubljena in pogosto uporabljana ličila. Naj bo mat ali svetleča, dolgo obstojna ali le rahlo obarvana, svoje mesto ima v (skoraj) vsaki kozmetični torbici. Uporabnice od šminke pričakujejo, da jo je preprosto nanašati, je prijetne teksture in lepe barve, a biti mora tudi brez neželenih kemikalij, saj jih med uporabo nekaj tudi zaužijemo. Redne uporabnice, ki šminko večkrat na dan obnovijo, pojedo približno 20 gramov šminke na leto, zato je pomembno, da ne vsebujejo nevarnih snovi.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

A to ni tako preprosto. Potrošniške organizacije smo preverile klasiko med ličili – rdeče šminke (od testiranih 21 šmink jih 15 lahko kupite pri nas oziroma tik čez mejo) in kar dobra tretjina je vsebovala mineralna olja, nekatere tudi nezaželene sestavine kot so alergeni, hormonski motilci itd.

favicon Preverite: rezultati testa šmink

V laboratorij smo poslali šminke uveljavljenih klasičnih znamk, ter šminke iz ponudbe ekološke kozmetike. Zadnje so v vzorcu močno zastopane (dobra polovica vzorcev je bila ekoloških znamk), čeprav imajo na trgu manjši delež. V okviru testa smo namreč še posebej želeli preveriti, ali lahko zaupamo informacijam na embalaži, da ekološki izdelki ne vsebujejo mineralnih olj.

Potrošniške organizacije smo na testu poleg vsebnosti neželenih frakcij mineralnih olj MOAH, MOSH in POSH preverile tudi vsebnost težkih kovin, kot sta svinec in kadmij.

nz181

Mineralna olja aromatskih ogljikovodikov so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi njihovo vsebnost v izdelkih za ličenje in nego ustnic močno omejili oziroma prepovedali. Evropska agencija za varno hrano (EFSA ima glede vsebnosti MOAH v živilih jasno stališče: živila jih ne smejo vsebovati,

ns181

je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Zavzemamo pa se tudi za omejitev mineralnih olja nasičenih ogljikovodikov, MOSH, saj kot trenutno kaže, lahko tudi ta škodujejo zdravju."

Evropska agencija za varnost hrane je opozorila, da je količina MOSH, ki jo vsakodnevno zaužije potrošnik (1,8–18 mg), potencialno skrb vzbujajoča. Mineralna olja namreč zaužijemo predvsem s hrano.

V okviru testiranja smo preverili tudi vsebnost težkih kovin. "Nekatere kovine, na primer živo srebro in svinec, so rakotvorne ali lahko vplivajo na plodnost, na druge, kot sta nikelj in kobalt, je mogoče razviti (pre)občutljivost oziroma alergijo," opozarja Urša Šmid Božičevič, ki je ob tem pojasnila, da je prav vseh 15 šmink vsebovalo minimalne sledi svinca, ki so najverjetneje posledica dodanih pigmentov. Nekatere šminke so vsebovale tudi nezaželene sestavine, med katerimi na ZPS izpostavljajo alergene (npr. Linalool) in titanov oksid ter BHT. Za slednjo obstaja sum, da spada med hormonske motilce, zato uporabo izdelkov, ki jo vsebujejo, odsvetujemo najstnicam in nosečnicam – ali šminka to sestavino vsebuje, potrošnik lahko preveri na seznami INCI.

Nasvet ZPS
Pred nakupom preverite tudi seznam INCI. Tako se izognite šminkam z nezaželenimi sestavinami.

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju