ZPStest protivirusnih zbirk za pametne telefone: Pametna ali nepotrebna zaščita?

11. januar 2016

Osebni podatki in zasebnost Telefoni in aplikacije
ZPStest protivirusnih zbirk za pametne telefone: Pametna ali nepotrebna zaščita?

Danes mobilnih telefonov še zdaleč ne uporabljamo le za telefoniranje in pošiljanje kratkih sporočil. Danes so pametni telefoni postali pravi majhni računalniki, ki omogočajo številne prilagoditve z različnimi aplikacijami. A več tehnologije pomeni tudi več tveganja. Tokrat smo potrošniške organizacije na testu preizkusile devet namenskih aplikacij za zaščito pred virusi in hekerskimi napadi na telefonih z operacijskim sistemom Android (takšnih je več kot 80 %).

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

navedek

Pokazalo se je, da so protivirusne zbirke za pametne telefone trenutno manj učinkovite, kot smo vajeni pri običajnih računalnikih. Le eni od aplikacij je uspelo preseči mejo za skupno oceno `dobro´, vse druge so dobile zgolj oceno `povprečno´ ali pa celo `pomanjkljivo´,

navedek1

je rezultate predstavil vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn in dodal: "Zdi se, da je za večino uporabnikov trenutno naložba v tovrstne aplikacije odveč, saj tudi Google v operacijskem sistemu Android ponuja kar nekaj možnosti za zaščito podatkov. Osnovno zaščito naj bi Google ponujal že v sami trgovini z aplikacijami Play. A tudi tam se lahko kakšna aplikacija izmuzne, zato ne priporočamo nalaganja tistih, ki so povsem nove ali pa se je zanje odločilo le malo uporabnikov." Okorn še opozarja, da je bistveno večja nevarnost, da boste svoj telefon okužili z virusom med nalaganjem aplikacij, ki jih niste našli v uradni trgovini, ali celo piratskih različic.

favicon Preverite rezultate testiranja protivirusnih zbirk za pametne telefone

Slabe ocene za odkrivanje s spletnih mest, ki so namenjena ribarjenju oziroma prestrezanju gesel (phishing)
Pametnega telefona danes res (še) ne uporabljamo tako pogosto za obiskovanje spletne banke ali drugih spletnih mest, pri katerih moramo za dostop vnesti uporabniško ime in geslo, a trend odločno kaže v to smer, zato bodo morale tudi protivirusne aplikacije na tem področju narediti korak naprej. Tokrat pri učinkovitosti odkrivanja zlonamerne programske kode in spletnih mest prav nobena aplikacija ni dobila boljše ocene kot `povprečno´.

Pomoč pri iskanju ukradenega telefona
Le ena izmed aplikacij se je izkazala pri iskanju ukradenega telefona. "Ta ne omogoča samo preprostega lociranja ukradenega telefona, ampak tudi brisanje podatkov v njem, pred tem pa celo izdelavo varnostne kopije.

Na voljo ima še vrsto koristnih dodatkov, med katerimi omenimo blokado izklopa radijskih vmesnikov (WiFi in GPS), blokado telefona, če je kartica SIM odstranjena, klic na ukradeni telefon in dostop do klicanih številk in sporočil na njem. Edino, na kar mora biti pozoren uporabnik, je, da prilagodi vse nastavitve, preden mu telefon ukradejo," izpostavlja Boštjan Okorn.

Kupiti ali ne?
Na vprašanje, ali je pametno odšteti od 8 do 30 evrov letno za licenco, s katero naj bi pametni telefon zaščitili vsaj tako dobro kot osebni računalnik, bi bil za večino uporabnikov je odgovor negativen!

"Pred virusi se lahko dovolj učinkovito zaščitimo, če smo pazljivi pri nalaganju novih aplikacij (seveda iz uradne trgovine Play), poleg tega pa vam bodo pri njihovem odkrivanju enako pomagale že brezplačne različice aplikacij (denimo ESET ali Avira)," poudarja Boštjan Okorn in dodaja: "Za druge grožnje brezplačne aplikacije niso rešitev, saj pri njih sploh ne deluje zaščita pred ribarjenjem, zaščita pred krajo pa v najboljšem primeru ponuja zgolj delček funkcionalnosti. Pred nekaterimi grožnjami se sicer lahko zaščitite že z uporabo Googlovih orodij."

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju