ZPStest pomivalnih strojev: Dražji stroji so se uvrstili višje

3. marec 2017

Bela tehnika
ZPStest pomivalnih strojev: Dražji stroji so se uvrstili višje

Cena strojev je odvisna od modela, prostostoječi so cenejši kot vgradni, ceno pa povečuje tudi njihova opremljenost - modeli s predalom za pribor so praviloma dražji od tistih s košarico. Cena pa ni nepomembna tudi pri kakovosti, kar dokazujejo tudi tokratni rezultati ZPStesta. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Testi kažejo, da moramo, če želimo boljši stroj, globoko seči v žep, kar ni najbolj razveseljivo. Bolj spodbudno pa je, da so tudi med temi stroji cene nekaterih sprejemljivejše, razlike v doseženih rezultatih pa so razmeroma majhne, kar daje nekaj več možnosti za izbiro. Je pa pri dražjih strojih večja pozornost namenjena izdelavi in kakovosti na primer vrat, košar, pršilnih vetrnic, načinu filtriranja in izvedbi posodic za dodajanje sredstev za pomivanje.

favicon Preverite v primerjalniku: zadnji rezultati testiranja pomivalnih strojev

Testiranje pomivalnih strojev je stalnica med primerjalnimi testi. Tokrat je bilo na testu več kot 180 pomivalnih strojev (le 18 jih najdemo tudi v slovenskih trgovinah), večina je običajne velikosti, kar nekaj pa je bilo tudi ožjih modelov, trije celo v t. i. namizni oziroma `kompaktni´ izvedbi.

Po porabi energije sodijo vsi testirani stroji med varčne (razredi od A+ do A+++), po učinkovitosti sušenja pa v razred A. V modelih klasične velikosti lahko pomijemo 12 do 16 pogrinjkov, v ožjih največ 10.

Dva z oceno `zelo dobro´ za učinkovitost
Pri ocenjevanju učinkovitosti je pomembno, kako stroji pomijejo in osušijo posodo. Testirani stroji v glavnem dobro pomivajo, le redki so `zgolj´ povprečni.

nz

Dosežki pri pomivanju z varčnim programom so nekoliko slabši, kar smo tudi pričakovali, saj poteka pomivanje pri nižji temperaturi. Pri obeh programih so bile težave pri kosih posode z `zapečenimi´ ostanki, največje seveda pri kuhalni posodi in pekaču, pri katerih se ostanki hrane pred pomivanjem sušijo v pečici pri višji temperaturi,

ns

je predstavila del rezultatov Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Pomivanja so dolgotrajna, večina z visoko porabo energije in vode
Dolgotrajno pomivanje je postalo pri pomivalnih strojih stalnica. Medtem ko trajajo univerzalni programi v večini testiranih strojev nekaj več kot dve uri, pa nekateri stroji `pomivajo´ skoraj 3 ure. Varčni programi so še počasnejši in trajajo vsaj uro dlje kot univerzalni program, kar v praksi pomeni tri do tri ure in pol. Na testu smo merili tudi, kako varčni so stroji pri pomivanju po enem in drugem programu in porabo energije in vode.

Po novi metodologiji smo izmerjeno porabo preračunali na pogrinjek, kar je bolj ustrezno, ker zagotavlja bolj pravično primerjavo testiranih strojev z različno zmogljivostjo. "Ocene za varčnost so pravzaprav presenečenje testa, saj se je na koncu pokazalo, da večina testiranih modelov ni izrazito varčna. Med njimi so tudi taki, ki se po podatkih o energijski učinkovitosti na energijski nalepki uvrščajo celo v najvišje razrede. Je pa tudi nekaj izjem.

Tudi pri porabi vode rezultati niso najboljši, kar samo potrjuje že znano dejstvo, da je ob varčni porabi vode težko doseči dober rezultat pomivanja," je rezultate komentirala Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju