ZPStest piščančjih posebnih klobas: Velike razlike v vsebnosti maščobe

22. marec 2018

Kakovost živil
ZPStest piščančjih posebnih klobas: Velike razlike v vsebnosti maščobe

Piščančje posebne klobase so nedvomno zelo priljubljene med potrošniki vseh generacij, zaradi nežne teksture verjetno še najbolj med otroki, a med njimi so razlike. Če tovrstne klobase kupujete, naj podatek o vsebnosti mesa ne bo prvo vodilo pri izbiri. Bodite pozorni predvsem na vsebnost beljakovin in maščob – prvih naj bo čim več in druge čim manj.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Čeprav se na ZPS testih velikokrat izkaže, da cena ne odraža kakovosti, so na vrhu tokratnega testa piščančjih posebnih klobas v rezinah ravno najdražji izdelki.

Vse "posebne" po pravilniku

Perutninske barjene klobase, ki jih prodajajo pod imenom `posebna´, morajo ustrezati merilom, ki so zapisana v pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov. Po pravilniku se lahko kot perutninsko posebno klobaso označi izdelek, ki vsebuje najmanj 70 % mesnega testa, najmanj 9 % mesnih beljakovin in največ 20 % maščob. V imenu izdelka je treba navesti vrsto perutnine, če je izdelek vsebuje več kot 50 %. In tem zahtevam so ustrezali vsi izdelki na testu. 

Velike razlike v vsebnosti maščob, manjše glede vsebnosti beljakovin

Izdelki na testu se med seboj pomembno razlikujejo po vsebnosti maščobe. Na testu so bili izdelki z od 8,7 g do 17,7 g maščobe na 100 g. Medtem, ko so bile glede vsebnosti beljakovin razlike med vzorci manjše, in sicer so izdelki vsebovali med 12,9 g in 10,4 g beljakovin na 100 g. Pri mesnih izdelkih si seveda želimo čim več mesa in malo maščobe, zato smo pri testiranih izdelkih ocenili razmerje med mišičnimi beljakovinami in maščobo.

Nepotrebni dodatki

Prav vse testirane piščančje posebne klobase so vsebovale konzervans natrijev nitrit (E 250), stabilizator natrijev difosfat (E 450) in vsaj en antioksidant. Dodatek različnih aditivov naj bi bil s tehnološkega in varnostnega vidika upravičen. Pa je to res? Ne povsem.

Fosfate, na primer, proizvajalci zelo radi dodajo mesnim izdelkom predvsem zaradi njihove sposobnosti vezanja vode, antimikrobnega učinka in vloge emulgatorja. A strokovnjaki trdijo, da dodajanje fosfatov piščančjim posebnim klobasam ni nujno potrebno, saj perutnina že po naravi vsebuje fosfate. Proizvajalci so pri teh izdelkih res bolj pozorni, ko gre za dodajanje fosfatov, lahko pa bi se jim tudi popolnoma izognili, menimo na ZPS.

Po drugi strani bi lahko rekli, da je dodajanje nitritov bolj upravičeno, saj nitrit sodeluje pri razvoju značilne rožnate barve, arome ter ima antikosidativni in antimikrobni učinek. Ker tudi nitrit pomeni tveganje za zdravje (je toksičen in rakotvoren), je seveda bolje, da ga je v izdelku čim manj.

Nekateri izdelki so vsebovali še dodane arome, kar je ob uporabi kakovostne surovine in začimb nepotreben dodatek.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju