ZPSTest nerafiniranega bučnega olja: Slovensko olje najboljše na testu

11. julij 2019

Kakovost živil Nevarne kemikalije
ZPSTest nerafiniranega bučnega olja: Slovensko olje najboljše na testu

Izbira bučnega olja je velika, prav tako razlike v ceni. Kaj pa kakovost? Na ZPS smo v preteklosti prejeli številne pobude potrošnikov, da preverimo kakovost bučnega olja, zato smo se odločili za primerjalni test.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V laboratoriju smo preverili kakovost osmih vzorcev nerafiniranega bučnega olja, ki jih glede na anketo potrošniki najpogosteje kupijo. Cene za liter olja so se gibale od dobrih 10 pa vse do skoraj 30 evrov. Večina vzorcev se je na testu izkazala dobro, pa vendar je en izdelek zaradi prevelike vsebnosti ostankov pesticidov dobil najslabšo možno oceno, saj ni primerno za uživanje (podali smo prijavo na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin).

favicon Preverite: rezultati testiranja nerafiniranega bučnega olja

Zmagovalec testa je slovensko olje, ki je bilo tudi najboljše v okviru mednarodnega testa, saj smo tokratno testiranje izvedli v sodelovanju z avstrijsko potrošniško organizacijo, skupaj pa smo preverili kar 27 bučnih olj.

"Pred testom smo se spraševali, ali proizvajalcem res uspe zadostiti povpraševanju in za predelavo uporabljajo zgolj bučna semena, pridelana v Sloveniji, saj je za liter bučnega olja potrebnih od 2,5 do tri kilograme posušenih bučnih semen, kar pomeni približno 30 do 40 oljnih buč, ali jih morda dokupujejo zunaj Evrope.

To smo preverili na testu, poleg tega nas je zanimalo še, ali so olja onesnažena z ostanki pesticidov, kakšne so njihove organoleptične lastnosti in ali so ustrezno označena," je pojasnila vsebino testiranja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Poreklo bučnih semen za kupca neznanka…
Za slovenske potrošnike je poreklo živila eden najpomembnejših dejavnikov (Eurobarometer 2019) pri odločitvi za nakup. Čeprav glede na rezultate ZPS ankete 87 odstotkov potrošnikov od olja, ki je označeno s `štajersko, prekmursko, domače ali slovensko´, pričakuje, da so vse faze pridelave in predelave potekale v Sloveniji, tega tudi geografska oznaka ŠPBO (Štajersko prekmursko bučno olje) žal ne more zagotoviti.

Saj tudi v tem primeru lahko bučna semena izvirajo z drugega območja. Poreklo semen (Slovenija) je bilo označeno zgolj na enem izmed osmih pregledanih vzorcev.

…test razkril, da večina prihaja iz Evrope..
V preteklosti se je na testih potrošniških organizacij izkazalo neskladje med označbo in resničnim poreklom bučnih semen, zato smo poreklo bučnih semen preverili v laboratoriju z analizo redkih elementov in izotopov. Rezultati kažejo, da so bila za proizvodnjo bučnih olj na testu uporabljena semena iz Evrope, najverjetneje iz Štajersko-prekmurske regije, kar je skladno z odgovori proizvajalcev.

…vsa z ostanki pesticidov
Poleg porekla bučnih semen so na testu preverili, ali so izdelki onesnaženi z ostanki pesticidov.

nz181

Izkazalo se je, da prav nobeno od analiziranih bučnih olj ni bilo popolnoma brez ostankov pesticidov, najvišja vrednost pa je bila presežena le pri enem vzorcu,

ns181

je še pojasnila Nika Kremić.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju