ZPStest menstrualnih skodelic: Ni vseeno, katero izberete

24. julij 2018

Kozmetika in nega telesa
ZPStest menstrualnih skodelic: Ni vseeno, katero izberete

Na mednarodnem primerjalnem testu smo potrošniške organizacije preizkusile devet menstrualnih skodelic, da bi ugotovili, kako varna in udobna je uporaba skodelic. Preizkusili smo jih tako v laboratoriju kot v praksi. Vse v slovenskih trgovinah sicer niso na voljo, lahko pa jih kupite prek spleta ali v drogerijah v sosednjih državah.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za izdelke na testu smo odšteli med 15,90 in 29,95 evra, 8 med njimi je izdelanih iz medicinskega silikona, ena pa termoplastičnega elastomera. Največ povprečnih ocen je bilo pri vsebnosti kemikalij - izločanje kemikalij je res minimalno, pa vendar je tudi to nepotrebno. Prav zato sta le dva vzorca na zahtevnem preizkusu dobila oceno zelo dobro.

favicon Preverite rezultate testa menstrualnih skodelic: le dve sta na zahtevnem preizkusu dobili oceno zelo dobro

Menstrualno skodelico so patentirali na Švedskem pred več kot osemdesetimi leti. Sodobne skodelice so po obliki zelo podobne prvotnim izdelkom, materiali pa so doživeli precejšnji napredek. Če so bile skodelice pred desetletji izdelane predvsem iz gume, danes prevladujeta (medicinski) silikon in lateks.

Proizvajalci kot eno izmed prednosti uporabe skodelice navajajo manjše stroške uporabe v primerjavi z izdelki za enkratno uporabo. Vendar to drži le, če je material dovolj vzdržljiv in ne pride prehitro do poškodb. Pri navedbi življenjske dobe menstrualne skodelice pa so bili proizvajalci pogosto zelo `ohlapni´ - `veliko let´, `5–15 let´, `do 10 let´.

Test razlik v trdnosti in obrabi uporabljenega materiala so sicer vsi izdelki dobro prestali, kljub vsemu pa se je pokazala razlika v vzdržljivosti materiala pri večjih obremenitvah (simulirali smo trikratno silo pri odstranjevanju).

Izločanje kemikalij minimalno, pa vendar nepotrebno
V laboratoriju smo preverili vsebnost neželenih kemikalij v skodelicah, rezultati tega dela testa pomenijo polovico skupne ocene.

nz181

Le dve skodelici, ki sta se tudi sicer najbolje izkazali na testu, sta na tem delu preizkusa dobili najboljšo oceno, zelo dobro. Vsi preostali izdelki so imeli težave pri vsaj enem izmed preizkusov v okviru kemičnega preverjanja, zato smo vsem pripisali povprečne ocene za kemijsko varnost,

ns181

je predstavila rezultate na kemijskem delu testa Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "V skodelicah smo ugotavljali vsebnost mehčal, barvil in kislin. Med drugim smo preverili prisotnost nitrozaminov, desetih ftalatov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov, morebitno izločanje formaldehida, pri obarvanih skodelicah smo preverili, ali izločajo barvila. Pri skodelicah iz lateksa smo preverili še, ali vsebujejo alergene proteine, ki lahko povzročijo alergijo, ter morebitno izločanje hlapnih organskih snovi iz skodelic tako med uporabo kot pri čiščenju."

Izbira ustrezne velikosti predstavlja precejšen izziv
Velikost skodelic za praktični del preizkusa smo izbrali s pomočjo informacij proizvajalcev, ki so zapisane na embalaži ali v navodilih za uporabo. "Teoretično bi torej vse udeleženke testa morale dobiti pravo velikost skodelice, a v praksi ni bilo ravno tako," je predstavila izzive na praktičnem delu testa Urša Šmid Božičevič in dodala:

nz181

Kot smo ugotovili na praktičnemu delu preizkusa, je za izbiro primerne velikosti bolj pomemben podatek, ali je ženska rodila po naravni poti kot pa starost in višina, kar kot glavna dejavnika pri izbiri velikosti navajajo proizvajalci.

ns181


Nasvet ZPS: Zelo pomembno je, da pred prvo uporabo in po vsakem zaključenem menstrualnem ciklu upoštevate navodila proizvajalca in skodelico sterilizirate. Ne le zaradi higiene, na tak način lahko namreč vsaj nekoliko preprečite izločanje nekaterih hlapnih kemikalij iz skodelice.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju