ZPStest kuhinjskih nap: Pred nakupom preverite omejitve glede zmogljivosti in namestitve

4. september 2020

Bela tehnika
ZPStest kuhinjskih nap: Pred nakupom preverite omejitve glede zmogljivosti in namestitve

V kuhinji se s soparo in vonjavami bojuje napa. Nameščena je neposredno nad kuhalno ploščo, zajema izparine in vonjave iz loncev ter jih odvede na prosto ali vsaj prečisti. Čeprav je osnovni način delovanja preprost, je na trgu široka paleta tehnično in cenovno zelo različnih rešitev. Posledično so izkušnje z njimi različne. Potrošniške organizacije smo na testu primerjale 16 nap, od vgradnih, stenskih in kaminskih nap do odtočnih in stropnih nap. Za posamezno napo smo odšteli med 173 in 1470 evri. Večina je prejela oceno povprečno, edino najdražja napa na testu (stenska) je prejela oceno dobro. Največ slabih ocen je bilo na delu testa, kjer smo ocenjevali glasnost.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Izbira nap je pestra, razpon cen velik, zato izbira nikakor ni preprosta. Po načinu delovanja ločimo dve vrsti nap, in sicer odzračevalne, ki zajeti zrak in paro odvajajo po cevi na prosto, in obtočne, ki zrak prečistijo skozi maščobni in ogleni filter, mu odvzamejo večino vonjav in ga vrnejo nazaj v prostor. Na ZPS svetujemo izbiro odzračevalnih nap, če vam kuhinjske inštalacije to možnost dopuščajo. Zato je odločitev o načinu delovanja treba sprejeti pred nakupom, še bolje pa že v fazi načrtovanja (nove) kuhinje.

favicon Preverite: rezultati testa kuhinjskih nap

Pravilo "čim več, tem bolje" pri izbiri nape ne velja
Pred nakupom preverite tudi, kako zmogljivo napo sploh lahko namestite. V novejših stavbah bi morala biti dovoljena zmogljivost nape navedena v tehničnih navodilih, v objektih s prisilnim prezračevanjem z rekuperacijo pa moramo izbiro nape obvezno uskladiti s projektantom strojnih inštalacij.

Zmogljivost nape je navedena v kubičnih metrih zraka, ki ga napa posrka v eni uri. Pravilo "čim več, tem bolje" tu ne velja, saj premočna napa lahko povzroči več težav, kot prinese koristi. Težava lahko nastane pri dovodu nadomestne količine zraka v prostor.

Sodobna energijsko varčna okna namreč odlično tesnijo in ne omogočajo zadostnega pritoka svežega zraka v prostor. Napa se zaman trudi, nastali podtlak pa vleče umazan zrak iz najbolj neprimernih virov – kopalnice, prezračevanja sanitarnega sistema, skupnih hodnikov v blokih in podobno. Podtlak je še bolj nevaren, če imamo v istem ali sosednjem prostoru kamin ali peč in napa povleče strupen plin v notranjost.

Opisane težave lahko rešimo tako, da bodisi redno odpiramo okna, ko napa deluje, kar zahteva disciplino in je neprijetno pozimi, ali pa na okna v kuhinji namestimo dodatne zračnike, ki bodo omogočali potreben pretok.

Pestra izbira nap raznolikih oblik, ki omogočajo različne načine nameščanja, a odličnih na testu ni bilo
Proizvajalci so razvili široko paleto raznolikih podrazredov glede na način nameščanja in obliko nap. Podomarne oziroma vgradne nape se namestijo v viseče kuhinjske elemente. Stenske nape se namestijo na steno nad kuhalno ploščo. Če je zajem oblikovan kot dimnik kamina, jih imenujemo tudi kaminske nape.

Če imate kuhinjski otok s kuhališčem, boste izbrali otočno napo, ki je po obliki podobna stenski, le da visi na odvodni cevi nad kuhališčem, trenutno najbolj moderne pa so ugreznjene nape. Te so skrite v delovni pult za kuhalno ploščo, na zahtevo pa se samodejno dvignejo in paro vodoravno sesajo iz posode.

A rezultati ne glede na pestro izbiro niso navdušujoči, saj le en model presega oceno povprečno. Nagnjena različica stenske nape, ki spada med širše, 90-centimetrske modele, je učinkovita in tiha, upravljamo jo lahko tudi prek aplikacije. Njeni slabosti sta visoka cena in kondenzacija na ohišju pri odvajanjeu pare.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju