ZPStest krem za roke: Pozimi le vlaženje ni dovolj, pomembna je tudi zaščita

17. oktober 2019

Kozmetika in nega telesa
ZPStest krem za roke: Pozimi le vlaženje ni dovolj, pomembna je tudi zaščita

Kreme za roke so izdelek, ki ga ima pozimi marsikdo doma, saj hladnejši meseci koži na rokah ne prizanašajo. Evropske potrošniške organizacije smo zato še pred zimo preverile, kako kakovostne so kreme za roke, med katerimi lahko izbirajo potrošniki na policah trgovin in drogerij. Na velikem mednarodnem testu smo v laboratoriju in na praktičnem preizkusu preverili 50 različnih krem za roke, 22 jih lahko kupimo tudi v slovenskih trgovinah – z izdelki iz tujine se je pomerila tudi legendarna slovenska `48-ka´.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Večina izdelkov na testu si je za vlaženje prislužila oceno dobro, večje razlike pa so se na testu pokazale pri učinkovitosti ustvarjanja zaščitnega plašča na koži. Medtem, ko je večina izdelkov na tem delu testa prejela oceno `zelo dobro´, so štirje izdelki prejeli oceno `nezadovoljivo´, med njimi so (žal) tudi takšni, za katere zaradi višje cene tako slabega testnega rezultata ne bi pričakovali.

Pregledali smo tudi vsebnost neželenih kemikalij - nekatere kreme vsebujejo kemikalije EDC, uporabniki na praktičnem delu pa so izpostavili slabosti nekaterih embalaž, kako se krema vpija, kako mestne in lepljive so roke po nanašanju…

Roke so vsak dan izpostavljene številnim preizkušnjam, zato je kožo na rokah (še posebej v hladnejših mesecih) treba namazati večkrat na dan. Krema se mora dobro vpiti in ustvariti zaščitno plast, ki občutljivo kožo zaščiti pred dodatnim izhlapevanjem vode in prepreči izsušitev.

"Zato le vlaženje ni dovolj. Primerno razmerje med vodo in maščobo v izdelku zagotavlja koži ustrezno vlažnost in elastičnost. Na testu smo zato v laboratoriju preizkusili učinkovitost vlaženja in kako uspešno krema ustvari zaščitno plast na koži," je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Za vsako kremo smo oba parametra preverili pri dvajsetih udeležencih.

Ti so na eni roki uporabljali testni vzorec, na drugi pa vsi enako (osnovno) kremo. Tako smo lahko primerjali razliko v stopnji vlažnosti kože med testnim izdelkom in navadno kremo. Stopnjo vlažnosti smo izmerili s korneometrom pred začetkom in po končanem testu. V laboratoriju pa smo s posebno napravo (tewametrom) izmerili še, kako dobro kreme zaščitijo kožo na rokah in preprečujejo izhlapevanje vode."

Izdelke pa smo preizkusili še v praksi – vsako kremo je ocenilo 30 udeležencev praktičnega preizkusa, ki so jo uporabljali dva tedna dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Pozorni pa smo bili tudi na označevanje in trditve in seznam sestavin.

"Seznam sestavin, označbe in navedbe na embalaži so pomembne, saj so edine informacije, ki so potrošniku na voljo pred nakupom. Tako smo lahko preverili, ali izdelki na testu vsebujejo hormonske motilce in alergene snovi ter, ali so označeni skladno s pravili, kako čitljive so navedbe in ali proizvajalci z neupravičenimi navedbami - `brez parabenov´, `hipoalergeno´, `dermatološko testirano´- morda zavajajo potrošnike," je še pojasnila Urša Šmid Božičevič.

Dobro je vedeti: Le krema ni dovolj

test krem za roke toplotaOhranjajte toploto. Na rokah ni veliko žlez lojnic, ki bi ustvarjale zaščitni sebum, mraz pa kožo dodatno izsuši. Pozimi jo zaščitite še z rokavicami.

test krem za roke umivanjeRoke je treba redno umivati, večkrat na dan. Ustrezna higiena nas lahko zaščiti pred številnimi boleznimi, to še posebej velja pozimi. Uporabljajte čim bolj nežna mila (poiščite takšna z oznako `za občutljivo kožo´ ali `sensitive´), roke pa sperite z mlačno vodo. Po vsakem umivanju jih namažite z vlažilno kremo.

test krem za roke zascitaZaščita pri gospodinjskih opravilih. Čistila ne očistijo temeljito le posode in stanovanja, ampak so `agresivna´ tudi do rok. Pri gospodinjskih opravilih roke vedno zaščitite z rokavicami – gumijastimi ali takšnimi iz lateksa za enkratno uporabo. Vedno jih nataknite na popolnoma suhe roke. Lateks spada med pogoste povzročitelje alergije, zato pod takšne rokavice nadenite še tanke bombažne rokavice.

test krem za roke nocna zascitaDodatna nočna zaščita. Pred spanjem roke namažite z izdatno količino kreme. Nato si nadenite tanke bombažne rokavice, da posteljnino in oblačila zaščitite pred mastnimi madeži.

test krem za roke kozica nohtiDobro namažite tudi obnohtno kožico in nohte. Krema bo površinsko zaščitila in namastila kožo in nohte, težav, kot so krhki in lomljivi nohti, pa s kremo ne boste odpravili (čeprav je na nekaterih izdelkih napisano, da so za `roke in nohte´).

test krem za roke uv zascitaZaščita pred soncem. Če na soncu niste predolgo in nosite tudi zaščitna oblačila, lahko izberete kremo za roke z UV-zaščito. Za vsakodnevno kolesarjenje v službo zadostuje krema za roke z zaščitnim faktorjem 30 ali več, če ste na soncu dlje in pogosto, pa bo delo bolje opravila klasična krema za sončenje.

test krem za roke kdaj k zdravnikuKdaj k zdravniku? Če so težave z občutljivo, pordečelo in razpokano kožo prehude, boleče in dolgotrajne, je nujno, da obiščete zdravnika

 

 

favicon Preverite: rezultati testa krem za roke

Dobri izdelki so na voljo v vseh cenovnih razredih, za zmagovalko na testu pa boste odšteli približno 2 evra.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju