ZPStest krem za moške: Dobra nega tudi za nekaj evrov

13. november 2017

Kozmetika in nega telesa
ZPStest krem za moške: Dobra nega tudi za nekaj evrov

Potrošniške organizacije smo tokrat pod drobnogled postavile kreme za moške. Izkazalo se je, da za dobro kremo ni treba seči globoko v žep.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na testu so prav vse kreme dobro navlažile kožo. Celo več, tiste, ki obljubljajo 24-urno navlaženost, so obljubo tudi izpolnile. Za kreme za oceno dobro, teh je bilo 6 izmed 8 testiranih, smo v odšteli med 1,63 in 34,9 evra. Kljub velikim razlikam v ceni, so bile razlike v kakovosti minimalne. Nobena izmed krem na testu ni vsebovala mineralnih olj, dve sta bili tudi brez konzervansov.

Moška koža je za približno petino debelejša kot ženska. Res je, gre za mikrometre, a pomenijo veliko razliko. Moška koža je manj občutljiva na bolečino, mraz in zunanje dražljaje. Kolagenske niti so prepletene v gostejšo mrežo kot pri ženskah in na moški koži se znaki staranja pokažejo kasneje kot na ženski.

A pričakovanja moških pri kremah so podobna kot pri ženskah: enostavno mazanje, enakomerna porazdelitev po koži in seveda dobro vpijanje, da na obrazu ne pušča lepljivega občutka. "Med testirani izdelki je ta praktični del testa večina opravila dobro," je izpostavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Na praktičnem delu preizkusa smo udeležence povprašali tudi, kako všeč jim je vonj izdelka.

Tega sicer nismo ocenili, saj gre za osebne preference – kar je nekomu všeč, drugemu smrdi. Za kreme, ki so imele specifičen vonj, brez sintetičnih `dodatkov´, marsikateremu udeležencu testa niso bile všeč, `da ne diši po moško´, karkoli naj bi to že pomenilo. Ta in številni drugi komentarji udeležencev pa kažejo, kako smo se navadili na te - povsem nepotrebne - dodatke."

Mineralna olja: vse kreme so opravile preizkus

Tokrat so na testu tudi preverili, ali morda katera od krem vsebuje neželena mineralna olja, natančneje aromatske ogljikovodike iz teh olj. V to skupino sodijo MOAH (mineral oils aromatic hydrocarbons), ki so potencialno karcinogena, in MOSH (mineral oils saturated hydrocarbons), za katere sumijo, da se njihovi ostanki nalagajo v telesu in lahko povzročijo vnetje jeter, vranice in bezgavk.

"Vsi izdelki so ta del testa opravili z odliko – v nobenem nismo odkrili nevarnih olj MOSH ali MOAH", je izpostavila Urša Šmid Božičevič.

Proizvajalci pa na embalaži navajajo tudi obljube oz. navedbe kot so `active energy´, `proti utrujeni koži´. Kljub vsebnosti kofeina, ki ga vsebujejo številne kreme za moške, raziskav, ki bi potrdila take navedbe ne poznamo. Pomembna je celotna receptura in ne le ena snov, ki jo vsebuje krema – navadno je tudi koncentracija te snovi izredno majhna.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju