ZPStest krem proti celulitu: Čudeža ni bilo - učinke smo merili v milimetrih, ne centimetrih

13. april 2018

Kozmetika in nega telesa
ZPStest krem proti celulitu: Čudeža ni bilo - učinke smo merili v milimetrih, ne centimetrih

Kreme za odpravljanje `problema´, kot je celulit, so prav gotovo ene izmed najbolj agresivno oglaševanih, proizvajalci pa na trg vsako leto pošljejo nove, inovativne in še boljše izdelke, ki naj bi odpravili celulit, katerega ima približno 85 % žensk, starejših od 20 let. In ker se bliža poletje, ko bo teh oglasov še več, smo potrošniške organizacije pod drobnogled postavile 11 krem proti celulitu, ob bok pa so jim postavili povsem običajno mleko za telo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

 

Kako so se odrezale kreme? Čudežev, ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen.

Evropska zakonodaja določa, da med kozmetične izdelke spadajo substance in mešanice, ki so namenjene uporabi na površini telesa (povrhnjica, lasje, nohti, ustnice) in v ustih, z namenom čiščenja, dišavljenja in zaščite. "Interpretacije, ali kozmetični izdelki, ki obljubljajo zmanjševanje celulita, sploh spadajo med kozmetične izdelke, so različne.

Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb. 

Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe (na primer kofein), izboljšanju mikrocirkulacije (izvlečki bršljana, kostanja, ginko bilobe, ananasa, papaje …), izboljšanju strukture kože (vitamina A in C) ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov (antioksidanti, kot sta vitamin E in C, izvlečki rdečega grozdja)," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz181

A učinke krem smo izmerili v milimetrih, ne v centimetrih.

ns181

favicon Preverite rezultate testa krem proti celulitu
Vsak izdelek je mesec dni preizkušalo 30 uporabnic, pred in po zaključku testa pa smo izmerili obseg stegen, opravili fotografiranje z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog.

Šteje predvsem učinek masaže
`Body shape´, `Super slimming´, `Manj celulita v 15 dneh´, in `1,9 centimetra ožja stegna po mesecu dni uporabe´ obljubljajo izdelki, ki so jih preizkusili na testu. "A naše meritve so pokazale, da lahko učinek na zmanjšanje obsega stegen merimo zgolj v milimetrih.

Po uporabi posameznega izdelka se je namreč obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od 1,2 pa do tri milimetre. Zanimivo, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi `navadnega´ mleka za telo; v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže," je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Ali tak pravzaprav mikroskopski učinek upravičuje precej visoko ceno tovrstnih izdelkov? Presodite sami.

ZPS nasvet
Denar, ki ga bi ga namenili za nakup izdelka za odpravo celulita, raje namenite za športne aktivnosti in zdravo prehrano. Mikroskopsko majhne izboljšave lahko dosežete tudi z redno masažo z običajnim mlekom ali losjonom za telo. Žal tudi ni zadostnih dokazov, da bi številne in precej drage metode odprave celulita, ki jih ponujajo kozmetični saloni, imele dolgotrajni učinek.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju