ZPStest korektorjev: velike razlike so v ceni, manjše v kakovosti

7. april 2016

Kozmetika in nega telesa
ZPStest korektorjev: velike razlike so v ceni, manjše v kakovosti

Potrošniške organizacije smo na testu preverile kakovost 12ih korektorjev, za katere smo odšteli med 2,29 in 32,76 EUR na pakiranje oz. med 0,29 in 13,10 na ml ali gram. Večina preizkušenih korektorjev se je na testu dobro izkazala, prav vsi korektorji na testu so bili mikrobiološko neoporečni in brez težkih kovin.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ko za prekrivanje podočnjakov ne pomagajo kamilični obkladki, rezine svežih kumar in mokra vata iz zamrzovalnika, uporabimo korektor. Praktično vsi proizvajalci dekorativne kozmetike imajo med svojimi izdelki tudi korektor (-je), med katerimi naj bi bili nekateri primerni za prekrivanje nepravilnosti na koži, drugi za »izbris« podočnjakov, tretji za kožo v zrelih letih in seveda taki za prekrivanje najstniških težav s kožo.

Razlikujejo se tudi po obliki: nekateri so s čopičem, drugi s palčko, tretje je treba iztisniti iz tube, na voljo so tudi takšni z gobico ali v stiku.

navedek

Kot se je izkazalo na testu, ni imel prav noben korektor težav s prekrivanjem, eden izmed izdelkov je prejel za prekrivanje celo oceno `zelo dobro´, kar se na testih kozmetičnih izdelkov ni zgodi ravno pogosto. Zato so tudi končne ocene so večinoma dobre, največja razlika med korektorji pa se je pokazala v njihovi obstojnosti in embalaži,

navedek1

je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije ter dodala: "Čeprav so bile ocene za obstojnost večinoma dobre, je bilo nekaj tudi povprečnih, predvsem bi opozorili, da pretiranim obljubam o obstojnosti ni treba verjeti."

Vsi izdelki so uspešno prestali mikrobiološki preizkus in test na težke kovine
Higiena je pri korektorjih zelo pomembna, saj izdelek nanašamo v bližini oči, zato so na testu morali korektorji prestati mikrobiološki preizkus.

"Ugotavljali smo prisotnost plesni, bakterij in glivic. Razveseljiva novica je, da so prav vsi izdelki, tudi tisti, ki ne vsebujejo konzervansov, prestali mikrobiološki preizkus brez težav. Kljub temu skrb za ustrezno higieno ne bo odveč," je pojasnila Urša Šmid Božičevič ter dodala: "V laboratoriju smo preverili tudi morebitno prisotnost težkih kovin, a v nobenem izdelku niso našli sledi arzena, antimona, svinca, kadmija, kobalta, brona, živega srebra in niklja."

Šibka točka: označevanje in embalaža
Označevanje je pomembno, saj je to edina informacija, ki jo potrošnik dobi o izdelku pred nakupom. Na ZPS opozarjajo in izpostavljajo, da na nobenem izdelku niso seznama INCI prebrali z lahkoto. Morda so črke še dovolj velike, a kaj, ko je seznam pogosto skrit pod nalepko, na kateri so zapisani podatki o proizvajalcu, ali pod črtno kodo, kar je velik minus.

 

favicon Preverite: rezultati zadnjega testa korektorjev

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju