ZPStest francoskih solat: Na praznični mizi naj bo raje domača

3. december 2020

Kakovost živil
ZPStest francoskih solat: Na praznični mizi naj bo raje domača

Letošnji december bodo druženja potekala v družinskih krogih, kar je odlična priložnost za ustvarjanje, tudi v kuhinji. Med jedi, ki običajno ne smejo manjkati na praznični mizi, sodi tudi francoska solata. Na ZPStestu se je res najbolje izkazal izdelek, ki je med cenejšimi, a glede na vsebnost številnih nepotrebnih aditivov pri večini testiranih izdelkov in slabih ocen na senzoričnem delu testa, na ZPS svetujemo, da francosko solato pripravite sami. Ker je francoska solata je med energijsko bolj bogatimi, vsebuje lahko veliko maščobe in soli, na ZPS svetujemo zmernost. V obrok jo vključite kot prilogo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na ZPS smo v večjih ljubljanskih trgovinah izbrali deset francoskih solat, sedem predpakiranih in tri delikatesne, ter jih poslali v laboratorij. Preverili smo, koliko maščobe in soli vsebujejo, ali vsebujejo neželene mikroorganizme, ki vplivajo na varnost in kakovost izdelkov, koliko aditivov vsebujejo, ocenili pa smo tudi senzorične lastnosti in označbe na embalaži. Za kilogram predpakirane francoske solate smo odšteli od 3,65 do 9,94 evra, za kilogram delikatesne pa od 5,79 do 8,99 evra.

favicon Preberite več: Test francoskih solat

»Rezultati so bili za vse vzorce glede vsebnosti mikroorganizmov zelo dobri, saj jih nismo našli oziroma so bile vrednosti pod mejo zaznave,« je predstavila rezultate naša sodelavka Nika Kremić in dodala:

nz181

Žal pa so številne francoske solate vsebovale veliko nepotrebnih aditivov. Zagotovo pri tako nehomogenem izdelku, ki je hitro pokvarljiv, težko pričakujemo, da ne bo vseboval aditivov, a dva izdelka na testu ne vsebujeta aditivov in arom in dokazujeta, da je to mogoče.

ns181

Več kot polovica izdelkov vsebuje tudi konzervanse (natrijev benzoat in/ali kalijev sorbat), ki preprečujejo ali zavirajo razvoj mikroorganizmov in posledično kvar izdelka, en izdelek celo sladilo saharin. »Odkrili pa smo tudi razlike med analizirano in navedeno vrednostjo - odstopanja nad dovoljeno mejo glede vrednosti za sol in maščobo smo odkrili pri treh izdelkih. Te so se razlikovale za 32 do 59 odstotkov,« je opozorila Nika Kremić.

ZPS nasveti

  • Francoska solata je energijsko bogata in lahko vsebuje veliko maščobe in soli. Če se odločite za nakup, izberite tisto z manj maščobe in soli, v obrok pa jo vključite kot prilogo. Ne pozabite na zmernost pri uživanju.
  • Uživanje izdelkov z natrijevim benzoatom odsvetujemo otrokom, saj je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ugotovila, da predvsem tisti otroci, ki pogosteje posegajo po izdelkih s tem konzervansom, najpogosteje presežejo vrednosti ADI. Uživanju naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam. Kateri izdelki vsebujejo natrijev benzoat, preverite v preglednici z rezultati testa.
  • Pred nakupom primerjajte ponudbo in ceno izdelkov istega proizvajalca na polici in v delikatesi, lahko privarčujete kak evro.

Recept za domačo francosko solato

Francosko solato pa si zlahka pripravite tudi sami. Priprava vam ne bo vzela veliko časa.

favicon Oglejte si recept

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju