ZPStest cvrtnikov z manj olja: Novi cvrtniki bolj pečejo kot cvrejo

21. februar 2017

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor
ZPStest cvrtnikov z manj olja: Novi cvrtniki bolj pečejo kot cvrejo

Cvrtniki z manj olja, ki so na trgu že nekaj let, se zdijo odlična izbira za vse ljubitelje ocvrte hrane, ki si klasično pripravljene ocvrte jedi zaradi velike količine olja le redko privoščijo. Testirali smo 9 cvrtnikov, za katere smo odšteli med 80 in 300 evri. Prav najdražji pa je tokrat prejel najboljšo oceno med testiranimi izdelki `dobro´, 5 jih je prejelo oceno `povprečno´, kar trije pa `pomanjkljivo´, in sicer predvsem zaradi slabih ocen za učinkovitost in porabo energije.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Testi razkrivajo, kako učinkoviti so ti aparati z novo tehnologijo pri pripravi ocvrte hrane, kako hitri in enostavni so za uporabo, pa tudi kakšna je tako ocvrta hrana. Strokovnjaki menijo, da novi cvrtniki bolj pečejo kot cvrejo, kar glede na način delovanja ne preseneča, lahko pa poznavalce prave ocvrte hrane odvrne od nakupa.

favicon Preverite: rezultati testa cvrtnikov

V osnovi ločimo dve vrsti cvrtnikov, klasične, v katerih živila toplotno obdelujemo v vročem olju tako, da v njem plavajo, in cvrtnike, v katerih potrebujemo la malo olja, da z njim `namastimo´ živila, toplotno pa jih obdelujemo z vročim zrakom.

"Razlika v tehnološkem procesu se seveda odraža tudi pri okusu jedi. Prednost klasičnih cvrtnikov je v tem, da omogočajo natančno nastavitev in vzdrževanje ustrezne temperature olja, kar zagotavlja, da se živila prepečejo, ne pa izsušijo, obdajo se le s hrustljavo skorjico, vsa količina pa je enakomerno zapečena. Slaba stran teh izvedb pa je velika poraba olja, čeprav ga lahko pri skrbni uporabi uporabimo večkrat.

Cvrtniki z novo tehnologijo potrebujejo za pripravo le kakšno žlico olja, ki `namasti´ živila zgolj po površini, pečejo pa se z vročim zrakom," je pojasnila razliko med klasičnimi in novodobnimi cvrtniki Dušica Breskvar in dodala:

nz

Prednost tako pripravljenih živil je v tem, da vsebujejo precej manj maščobe kot klasično pripravljena ocvrta živila, so pa po mnenju mnogih pečena in ne ocvrta.

ns

Uporaba aparatov z novo tehnologijo je enostavnejša, poleg tega omogočajo širšo uporabo, v njih lahko tudi pečemo, na primer kolač. Opazne so tudi razlike v cenah, novi cvrtniki so dražji.

Slabe ocene za učinkovitost in varčnost
Testiranje cvrtnikov smo izvedli tako, da smo v njih cvrli zmrznjen krompirček in preverjali, kako delujejo. Merili smo temperaturo, čas cvrenja in ocenili senzorične lastnosti, merili pa smo tudi porabo energije in ocenili njihove uporabne značilnosti, na koncu pa tudi, kako varni so. Metodologija, ki smo jo uporabili, je bila povsem enaka kot pri ocenjevanju klasičnih cvrtnikov.

Spremljali smo temperaturo olja ob vlaganju krompirčka v posodo aparata in med cvrenjem in ugotovili, da temperatura zelo niha, pa tudi razlike med posameznimi cvrenji so večje od pričakovanih, kar seveda pomeni slabše ocene. Medtem ko klasične cvrtnike odlikuje prav natančnost vzdrževanja nastavljene temperature olja, so novi cvrtniki za ta kriterij dobili slabe ocene, trije med njimi celo negativno oceno.

Cvrtniki pa so razočarali tudi z relativno veliko porabo energije. Cvrenje z vročim zrakom je počasnejše, še toliko bolj zaradi nihanja temperature. Varčen je bil le zmagovalni model. So pa novi modeli v primerjavi s klasičnimi cvrtniki prav vsi prijaznejši in varnejši za uporabo.

Nasvet ZPS: Cvrtnik z manj olja: da ali ne?
Med ocvrto hrano v klasičnem cvrtniku in cvrtniku z novo tehnologijo so razlike. Zato priporočamo, da pred odločitvijo za nakup novega cvrtnika, v katerem cvremo z manj olja, dobro premislite, kaj je za vas pomembneje: uživanje ocvrtih dobrot z manj maščobe, kar je prednost cvrtnikov brez olja, ali pristna hrustljava skorjica na ocvrtih živilih, ki jo lahko pričaramo le s klasičnimi cvrtniki.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju