ZPStest čistil za steklo: Tudi doma pripravljena čistila so lahko dobra!

14. maj 2020

Čiščenje, likanje in detergenti
ZPStest čistil za steklo: Tudi doma pripravljena čistila so lahko dobra!

Čiščenje oken spada med obvezna spomladanska opravila. Z dobrim čistilom delo občutno hitreje in predvsem bolje opravimo. Potrošniške organizacije smo na testiranju preverile, kako učinkovita so čistila za steklo, ki jih lahko kupimo v trgovinah, njihov učinek smo primerjali tudi z doma pripravljenimi. Preverili smo 15 izdelkov, za katere smo odšteli med 1,29 in 9,98 EUR/liter.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zmagovalno čistilo, ki je le za točko zgrešilo najvišji razred, je med dražjimi (7,98 EUR/l), a dobro čisti, ne pušča lis in odlično ščiti pred kapljicami vode. Po rezultatih sta mu zelo blizu dva cenovno ugodnejša izdelka (2,65 in 1,96 EUR/l) in domača mešanica vode ter tehničnega alkohola (ki čisti celo bolje od zmagovalnega čistila, a ne ščiti pred kapljicami vode).

favicon Preverite: rezultati testa čistil za steklo

Čiščenju oken so namenjena čistila za steklo, ki so, kot preberemo na embalaži, primerna tudi za ogledala, keramične ploščice, TV-zaslone in druge gladke, pralne površine. Zagotavljala naj bi lažje in hitrejše odstranjevanje prahu, ostankov maščob, nekatera tudi nikotina in druge umazanije ter vrnitev sijaja. Čistila trgovskih znamk so po pričakovanju med cenovno bolj ugodnimi, precej dražja so sredstva z okolju prijaznejšimi sestavinami in lastnostmi, a tudi doma pripravljena čistila za steklo niso zastonj.

V laboratorij smo poslali čistila za steklo različnih znamk v embalaži z razpršilko in jih primerjali s tremi doma pripravljenimi mešanicami, ki smo jih prav tako natočili v plastenke z razpršilko. S posebno napravo za simulacijo čiščenja smo zagotovili popolnoma enake preizkuse z vsemi sredstvi. Preverjali smo učinkovitost odstranjevanja umazanije in ugotavljali, ali čistila na steklu puščajo lise, mu povrnejo sijaj in ga zaščitijo pred sledmi dežja. Prav slednja lastnost je za marsikaterega potrošnika zelo pomembna, saj ta čistila na površini naredijo sloj, ki ščiti pred sledmi vodnih kapljic v primeru dežja, kar pomeni, da na steklenih površinah ni vidna potreba po ponovnem čiščenju po vsakem dežju. Ta del testa je bil za večino izdelkov pretrd oreh, saj sta test uspešno opravila le dva izmed 15 izdelkov, po dva dobro in nezadovoljivo, ostali pa povprečno.

ZPS nasvet:
1. Kako doma pripraviti čistilo? Brez stroškov tudi tu ne gre.
Z najboljšimi rezultati čiščenja izstopa doma pripravljeno čistilo z dodatkom tehničnega alkohola (denaturiran alkohol, 96 %, ki se uporablja za čiščenje plastike, stekla, kovine), kar glede na sestavo (50 ml alkohola na pol litra vode) in koncentracijo alkohola niti ne preseneča.
2. Več sijaja? Ne! Noben izdelek steklu ne povečuje sijaja.
Steklu, ki je motno zaradi umazanije, s čiščenjem vrnemo sijaj, čeprav nekateri promocijski opisi učinkov čistil (`bleščeče čisto´, `več sijaja´ ipd.) dajejo vtis, da bomo s čiščenjem sijaj povečali. Na testu smo sijaj merili z odbojem svetlobe in po petih ponovitvah z vsakim čistilom smo ugotovili, da nobeno steklu ne zmanjšuje sijaja, a ga tudi ne povečuje.
3. Pomito, a lisasto? Izogibajte se čiščenju v soncu in neučinkovitim čistilom!
Če okna čistimo v soncu, se običajno pojavijo lise, zato se temu izogibamo. Lisaste površine za seboj puščajo tudi nekatera čistila. Preverite rezultate testiranja, katerim se je bolje izogniti.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju