ZPStest balzamov za ustnice: Izberite takšne brez mineralnih olj, zato brez branja seznama sestavin tudi tu ne bo šlo

23. november 2017

Kozmetika in nega telesa
ZPStest balzamov za ustnice: Izberite takšne brez mineralnih olj, zato brez branja seznama sestavin tudi tu ne bo šlo

Balzami za ustnice spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke, uporabljajo jih tako otroci kot odrasli. Na tokratnem testu smo potrošniške organizacije postavile pod drobnogled več kot 50 balzamov za ustnice, 18 jih lahko kupite tudi v Sloveniji, da bi ugotovili, ali vsebujejo neželene sestavine.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kar polovica izmed v Sloveniji dostopnih balzamov za ustnice je vsebovala nezaželene sestavine. Za 9 izdelkov, ki mineralnih olj ne vsebujejo, smo odšteli med 1,14 in 10,95 evra. ZPStest je ponovno pokazal, da niti višja cena, uveljavljeno ime proizvajalca niti navedbe proizvajalcev niso pokazatelji bolj ali manj kakovostnega oz. varnega izdelka.

favicon Preverite: rezultati testiranja balzamov za ustnice

Koža na ustnicah je tanjša in bolj občutljiva kot drugje na obrazu, zato je pomembno, da jo zaščitimo, še posebej pozimi. Dobri balzami zaščitijo ustnice pred zunanjimi vplivi, hkrati pa na njih ustvarijo tanek film, ki preprečuje izhlapevanje vlage. Ustnice so zato ob uporabi dobrega balzama tudi bolj vlažne, čeprav glavni namen balzama ni vlaženje, ampak zaščita.

"Glavni del testa je bil preizkus vsebnosti mineralnih olj, konkretno MOSH in MOAH, za katere sumijo, da škodujejo zdravju. Pri izdelkih, ki so ta del testa dobro opravili, torej MOSH in MOAH niso vsebovali, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav, kot smo že omenili, to ni glavni cilj balzamov.

Vsak izdelek je nato preizkusilo 30 uporabnic, ki so podale mnenje o uporabi, občutku na ustnicah, priročnosti embalaže, strokovnjaki pa so ocenili, ali so oznake skladne z predpisi, čitljive in razumljive," je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz

Ob redni uporabi balzama na leto, po ocenah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji, zaužijemo približno 20 g balzama.

ns

Glede na to, da so med dobro ocenjenimi izdelki tako dražji kot cenejši izdelki, potrošnikom, ki ne želijo uporabljati balzama za ustnice z mineralnimi olji ali hormonskimi motilci, svetujemo, da upoštevajo spodnji nasvet.

Nasvet ZPS: Ko kupujete balzam za ustnice
1. Preberite seznam INCI, najbolje je, če izdelek vsebuje rastlinska olja. Sestavine, ki so lahko kritične: cera microcistallina/microcistallina wax, ceresin, mineral oil, ozokerite, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, hydrogenated polyisobutene, polyethylene, polybutene.
2. Izberite balzam v tulcu. To je najbolj higienska izvedba. Izdelke v lončku moramo nanašati z rokami, kar s higienskega vidika ni najbolje. Balzami, ki jih iztisnemo iz tube, so bolj tekoči, kar pomeni, da vsebujejo več vode, to pa lahko poslabša higiensko neoporečnost izdelka.
3. Kot je pokazal naš test, balzami, ki jih lahko kupite samo v lekarni, niso bolj varni ali boljše kakovosti kot tisti, ki jih lahko kupite v drogerijah ali supermarketih.
4. Zaščitni faktor: dobrodošel za uporabo na morju, pohodništvu ali smučanju. Preverite, kakšen zaščitni faktor vsebuje balzam. Če je na seznamu sestavin Ethylhexyl methoxycinnamate, raje izberite drugega.
5. Propyl in Buthylparaben v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansa. Uvrščata se med hormonske motilce.
6. Parfumi in dišave: v kozmetičnih izdelkih so le zato, da so izdelki vabljivejši, a so pogosti povzročitelj alergij. Na seznamu 26 najbolj alergenih kemikalij, ki jih morajo proizvajalci posebej navesti (ne zadostuje samo navedba »parfum«), so linalool, limonene, geraniol, citronellol, ki so pogosto tudi v balzamih za ustnice.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju