ZPS test zamrznjenih filejev lososa: Brez preseženih mejnih vrednosti za težke kovine

27. november 2018

Kakovost živil
ZPS test zamrznjenih filejev lososa: Brez preseženih mejnih vrednosti za težke kovine

ZPS test predpakiranih zamrznjenih lososov v filejih, dveh gojenih in štirih divjih, je pokazal, da se je večina lososov na testu odrezala dobro. Za izdelke na testu smo odšteli med 2,99 in 7,59 evra (od 11,96 do 19,96/kg), zmagal pa je file divjega lososa z največ beljakovinami, ugodno maščobnokislinsko sestavo ter dobro senzorično oceno in ustrezno označbo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Noben izmed izdelkov na testu ni presegel mejnih vrednosti za težke kovine - vsebnost svinca in kadmija je bila skoraj nezaznavna, vzorci so vsebovali le nekaj živega srebra, a pod mejo 0,5 miligrama na kilogram. Prav tako v nobenem od vzorcev niso zaznali nedovoljenih dezinfekcijskih barvil. Niti enemu izdelku tudi ni bila dodana voda.

Ribe so živilo, ki prispeva k uravnoteženi prehrani. So vir biološko visoko vrednih beljakovin, koristnih maščobnih kislin ter številnih mineralov in vitaminov. "Losos je pomemben vir beljakovin in maščob. Odrasel človek na dan potrebuje 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne mase, otroci, nosečnice, doječe matere, športniki in starejši odrasli še nekoliko več.

Vzorci na testu so v povprečju vsebovali 19,6 grama beljakovin v 100 gramih lososa. Poleg beljakovin so ribe tudi vir koristnih in nujno potrebnih maščob za naše telo. Glede na vsebnost maščobe se lososi na testu močno razlikujejo. Razlog za tolikšne razlike je tudi v tem, da so testirani lososi različnih vrst," je predstavila rezultate testiranja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz181

Bolj kot skupna vrednost maščobe je pri lososih pomembna maščobnokislinska sestava. Pomembne so predvsem večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline omega 3.

ns181

ZPS nasvet: Ribe naj bodo bolj pogosto na jedilniku

  • Losos je vir kakovostnih hranil, v primerjavi z nekaterimi drugimi ribami je tudi manj obremenjen s težkimi kovinami, zato ga lahko brez težav vključite v uravnoteženo prehrano.
  • Divji losos ima dobro maščobnokislinsko sestavo in ugodno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, a tudi gojeni losos je lahko dobra alternativa.
  • Priporočamo pestro uživanje rib enkrat do dvakrat na teden, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso ali mesnine. Najbolje je, da jih pripravite z dušenjem ali pečenjem, cvrtju se izognite.
favicon Preverite: rezultati primerjalnega testa lososov

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju