ZPS test vrtalnikov: Boste predvsem vijačili ali vrtali? To je dobro vedeti pred nakupom!

25. februar 2020

Vrt in orodje
ZPS test vrtalnikov: Boste predvsem vijačili ali vrtali? To je dobro vedeti pred nakupom!

Čeprav niso vsi navdušeni domači mojstri, skoraj ni doma brez vrtalnika, saj tanki ometi in betonske stene ne omogočajo zabijanja v steno. Izvrtati je treba luknjo, vanjo vstaviti stenski vložek in priviti ustrezni vijak. A, ko govorimo o električnih vrtalnikih, v resnici mislimo na vrsto podobnih, a med seboj različnih električnih orodij, ki jih moramo znati ločevati. Z vrtalnikom lahko opravljamo tri različna opravila, ki imajo med seboj nasprotujoče si zahteve: vrtanje v trde materiale (beton, kamen), vrtanje v druge materiale ter vijačenje vijakov. Predvsem prva in zadnja naloga se toliko razlikujeta, da ni modelov, ki bi dobro opravljali oboje, zato je pred nakupom dobro vedeti, ali bomo z orodjem pretežno vrtali ali vijačili in ali se bomo spopadli z lesom ali betonsko steno.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Nekateri prisegajo na baterijske vrtalnike, drugi vedo, da je v beton mogoče vrtati le udarno, pri čemer pa baterijski hitro odpovedo. Potrošniške organizacije smo na testu tokrat preverile kakovost 23 vrtalnikov, in sicer 11 žičnih udarnih vrtalnikov, 5 brezžičnih udarnih vrtalnikov, 2 lahkih brezžičnih vrtalnikov oz. vijačnikov in 5 univerzalnih brezžičnih vrtalnikov.

Za izdelke na testu smo odšteli med 50 in 410 evrov, najvišjo oceno pa je dobil prav najdražji izdelek (univerzalni brezžični vrtalnik, 75 točk), a hkrati se je izdelek za 50 evrov odrezal boljše od tistega 140 evrov oz. je brezžični udarni vrtalnik za 335 evrov prejel le 28 od 100 možnih točk. Vse to dokazuje, da niti visoka cena niti priznana znamka nista garancija za kakovosten nakup.

favicon Preverite: rezultati testa vrtalnikov

Kateri tip vrtalnika izbrati?
Neposredna primerjava rezultatov testiranja kaže, da so žični modeli še vedno boljši pri vrtanju izvrtin, še posebno v trše materiale. Žični modeli se po funkcionalnosti in priročnosti med seboj le malo razlikujejo, največje razlike se pokažejo pri preizkusu vzdržljivosti, ki se odraža v oceni kakovosti konstrukcije - boljši modeli so na koncu le zmerno obrabljeni, šibkejši pa odpovejo že med preizkusom. Na vrhu preglednice z rezultati sta tako skoraj pričakovano pristala najdražja. In čeprav žični modeli omogočajo menjavo smeri vrtenja, za vijačenje niso primerni. Ohišje je pretežko, preveliko in nerodno za vodenje občutljivega vijaka, uravnavanje vijačenja na vklopnem gumbu je premalo občutljivo, da električnega kabla, ki je vedno v napoto, niti ne omenjamo. 

Pri vijačenju pa blestijo brezžični baterijski modeli, in sicer so udarni vrtalniki namenjeni tudi vrtanju v trde materiale, lahki baterijski modeli so uporabni pri sestavljanju pohištva in vijačenju, univerzalni modeli pa se umeščajo nekje vmes, primerni so tako za vrtanje kot vijačenje.

Univerzalni brezžični vrtalniki nimajo možnosti udarnega vrtanja, zato se betonskih sten z njimi ne lotevajte, za drugo vrtanje in vijačenje pa so ravno prava izbira.

ZPS nasvet: Kako izbrati pravi vrtalnik?
Za sestavljanje pohištva izbirajte med univerzalnimi brezžičnimi vrtalniki, za občasno vrtanje v betonske stene si lahko v prodajnih centrih z orodjem izposodite vrtalno kladivo in ustrezne svedre. Če ne nameravate sestavljati pohištva, preverite žične udarne vrtalnike – za občasna vrtanja vam bodo služili desetletja, pa še baterija ne bo zastarala.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju