ZPS Test tiskalnikov in večnamenskih naprav

14. september 2016

Računalniki
ZPS Test tiskalnikov in večnamenskih naprav

Domača tiskarna in še kaj.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Danes imamo doma vrsto pametnih naprav, a tudi tiskalnik potrebuje še marsikdo. Tiskanje iz naslanjača je udobno, hitro in priročno za šolarje in študente, pa tudi za amaterske fotografe, samostojne podjetnike in vse tiste, ki želijo natisniti obrazec ali članek s spleta. Na tokratnem testu smo potrošniške organizacije preverile 300 tiskalnikov in večnamenskih naprav, več kot 150 modelov ponujajo tudi slovenski trgovci, zato na ZPS vsem, ki kupujejo novo napravo, svetujemo obisk spletnega primerjalnika, kjer so zbrani rezultati testiranja. Tiskalniki pogosto ne zmorejo le črno-belega, temveč tudi barvno tiskanje, večnamenske naprave pa lahko še skenirajo, kopirajo in pošiljajo telefakse.

favicon Preverite zadnje rezultate testiranja tiskalnikov in večnamenskih naprav

Pred nakupom je pomembno, da odgovorimo na vprašanje, ali bomo tiskali malo ali veliko, saj je razpon cen barvil za tiskalnike izjemno velik. Strošek, ki ga bomo namenili za nakup kartuš, torej strošek tiskanja, lahko močno preseže ceno tiskalnika oz. večnamenske naprave. Dobro je pred nakupom tudi razmisliti, ali bomo tiskali fotografije in izbrati temu primerno napravo.

Večnamenske naprave z brizgalnim tiskalnikom za povprečnega uporabnika…
Za tistega, ki želi doma natisniti šolsko nalogo, kakšno fotografijo ali članek, je verjetno najboljša izbira večnamenska naprava, ki poleg tiskanja omogoča tudi optično branje (skeniranje), fotokopiranje in včasih še faksiranje.

nz

Cene večnamenskih naprav z brizgalnim tiskalnikom so namreč lahko celo nižje od samih tiskalnikov, zato se nakup vsekakor izplača (drugače je pri laserskih tiskalnikih, ki so že v osnovi precej dražji),

ns

svetujemo na ZPS in dodajamo: "Večnamenske naprave z brizgalnim tiskalnikom so cenovno dostopne, a imajo tudi svoje slabosti: cena izpisa je običajno dražja kot pri laserskih tiskalnih, brizgalne šobe pa se pogosto zamašijo. Če tiskalnika ne uporabljate, se barvilo v šobi po nekaj mesecih zasuši (če se to zgodi, boste morali kupiti nov vložek ali zamenjati celotno tiskalno glavo). Svetujemo, da enkrat mesečno naredite manjši izpis, ki bo to preprečil." Pri nakupu tiskalnika, brizgalnega ali laserskega, bodite tudi pozorni, ali lahko zamenjate posamezne vložke z barvili – tako boste lahko na primer zamenjali le rumeno barvilo namesto dražjega kompleta vseh barv.

…večnamenske naprave z laserskim tiskalnikom za zahtevnejše in podjetja
Laserske večnamenske naprave, ki omogočajo tudi barvni tisk, običajno niso namenjene domači uporabi, saj so velike in zelo drage (od 300 evrov naprej), dragi pa so tudi tonerji - komplet barvil lahko stane tudi 200 evrov. Cena izpisa je načeloma cenejša kot pri brizgalnikih, tisk je obstojnejši in toner se ne zasuši kot pri brizgalnikih. Za nakup se bodo torej odločili predvsem tisti, ki zelo veliko tiskajo in potrebujejo tudi barvni izpis, to pa so predvsem podjetja.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju