ZPS Test popolne suhe hrane za pse

9. september 2016

Domače živali
ZPS Test popolne suhe hrane za pse

Kakovostni briketi tudi po dostopnih cenah.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Glavna hrana večine slovenskih psov so briketi. V supermarketih ali specializiranih trgovinah za male živali, klasičnih in spletnih, je na voljo suha hrana za pse v številnih različicah – od močno oglaševanih do trgovskih znamk – in po zelo različnih cenah. A večja uganka je vsebina, zato smo potrošniške organizacije na test poslale devetnajst izdelkov različnih blagovnih znamk in cenovnih razredov. Za kilogram izbrane pasje hrane smo namreč odšteli od 0,85 do 10 evra. Za kilogram zelo dobro ocenjene hrane, s to oceno se lahko pohvali 5 izdelkov, pa bi odšteli od 1,30 do 10 evrov, kar ponovno dokazuje, da za svojega pasjega prijatelja lahko izberemo kakovostno, a cenovno ugodno hrano.

Suho pasjo hrano smo preverjali z vidika pasjih potreb in zdravja, zato smo v laboratoriju izmerili, koliko je v hrani sestavin, ki jih pes nujno potrebuje za zdravo življenje, pa tudi tistih, ki mu škodijo,  je predstavila način testiranja Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Maščoba, beljakovine, minerali, vitamini…

V okviru testiranja smo preverjali vsebnost maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov (kalcija, fosforja, kalija, natrija, magnezija, železa in selena) ter mikrotoksinov (aflatoksinov, fumosinov in zearaleona). "Čeprav maščobo pogosto dojemamo kot nekaj slabega, je v prehrani psov pomembna. K hranilni/energijski vrednosti hrane namreč največ prispeva prav maščoba, za njo pa beljakovine in vlaknine. Potrebe po energiji se med psi, tako kot med ljudmi, zelo razlikujejo. Do razlik pride zaradi starosti (odraščajoči pes porabi več energije kot starejši umirjeni pes), pasme (več jo potrebuje sibirski haski kot buldog), velikosti, telesne kondicije, značilnosti kože in dlake, temperamenta, zdravstvenega stanja in aktivnosti, pa tudi temperature bivanjskega okolja oziroma tipa nastanitve (odvisno od tega, ali je pes zunaj ali v hiši)," je poudarila Alina Meško in dodala: "Maščoba pa vpliva tudi na ješčnost hrane (tisto, v kateri je več maščobe, bodo imeli psi načeloma veliko raje), pa tudi na njeno teksturo in prenos vitaminov, topnih v maščobi (vitamin A, vitamin E)."

Sicer pa so rezultati testiranja pokazali, da je večina izdelkov zadostila minimalnim in tudi priporočenim količinam maščobe v suhi hrani, tudi za vsebnost esencialnih aminokislin in vitaminov slabih ocen skorajda ni bilo. Nekaj slabših ocen je bilo glede vsebnosti mineralov. "Izmerili smo tudi, koliko je v briketih kalcija, fosforja, kalija, natrija, magnezija, železa in selena. Minerala, ki ju psi potrebujejo največ, sta kalcij in fosfor, zelo pomembno pa je tudi pravo razmerje med obema mineraloma, ki delujeta skupaj in zagotavljata rast ter zdravo strukturo okostja. Kalcija in fosforja smo v vseh vzorcih pasje hrane našli dovolj, razmerje sicer nikjer ni bilo idealno, a povsod zadovoljivo," je predstavila rezultate Alina Meško.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju