ZPS Test lakov za nohte: Rdeče, bleščeče … pa tudi obstojno?

4. avgust 2016

Kozmetika in nega telesa
ZPS Test lakov za nohte: Rdeče, bleščeče … pa tudi obstojno?

Še vedno iščete rdeč lak, ki bo obstojen ves teden, kot obljubljajo na embalaži, in se bo posušil v minuti? Potrošniške organizacije so na testu preverile 13 izbranih lakov in rezultati kažejo, da takšnega žal ni. So pa med laki razlike v obstojnosti, preverili pa so tudi njihovo kemično sestavo. Za izbrane lake so odšteli med 2,50 in 29,99 evra. Tokrat je zmagal lak, ki sodi med dražje z oceno zelo dobro, a med dobro ocenjenimi najdemo vrsto ugodnejših alternativ.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zanimivost s testa: prekrivnost in sijaj največkrat ne gresta z roko v roki
Ženske pričakujejo od laka veliko: barva mora dobro in enakomerno prekriti noht, hkrati pa lak ne sme biti pregost, da ga lahko enostavno nanašamo. V laboratoriju smo preverili prekrivnost enega nanosa laka in ugotovili, da so med laki precejšnje razlike in da prekrivnost in sijaj največkrat ne gresta z roko v roki.

Lak, ki dobro prekriva, se navadno ne sveti najbolj, le en lak je pri obeh preizkusih prejel oceno `dobro´,« je povedala Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Večdnevna obstojnost pri temnejših lakih je skorajda nemogoča
Pomivanje posode, kuhanje, čiščenje, prhanje in umivanje rok z milom nekajkrat na dan – za lake so bile to zahtevne preizkušnje. "Obstojnost lakov smo preizkusili tako, da smo preverili njihovo odpornost na mehanske poškodbe in tekočino (voda, umivanje z milom, uporaba detergenta).

Stanje smo preverjali po eni, osmih in 24-ih urah po nanosu. Če so laki mehansko obremenitev večinoma prestali zelo dobro, pa je bila voda in v kombinaciji z detergentom trši oreh," je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič.

Suhi v minuti? Žal ne!
Za lakiranje nohtov potrebujete čas. Čeprav so na testu preizkusili tudi lake, za katere proizvajalci obljubljajo, da bodo suhi v minuti, se to ni zgodilo. V laboratoriju so do minute natančno izmerili, koliko traja, da se lak posuši tako, kot je treba. In so čakali, pa 15 in vse tja do 75 minut.

ZPS nasveti

 • Priprava. Pred lakiranjem si roke dobro umijte in posušite. Ne nanašajte kreme. Tako boste nohte `razmastili´, lak boste lažje nanesli, pa tudi obstojnejši bo.
 • Podlaga. Nanesite brezbarven t. i. `podlak´ (osnovni nanos) in počakajte približno 5 minut, da se posuši. Šele nato začnite nanašati barvni lak. `Podlak´ zaščiti noht pred obarvanjem, pa tudi površina nohta je bolj gladka, kar zagotovi večjo obstojnost barvnega laka.
 • Enakomernost barvnega pigmenta. Pred nanosom pretresite stekleničko z lakom, da se barvni pigment enakomerno porazdeli po laku.
 • Najprej na sredini. Lak začnemo nanašati najprej na sredi nohta, potem še na vsaki strani. Ne nanašajte laka čisto do obnohtne kožice, saj se bo `razlil´ po njej.
 • Na tanko. Lak nanašajte v tankih nanosih in počakajte, da se vsak nanos dobro posuši. Tako bo barva lepša in obstojnejša.
 • Sušenje. Za sušenje ne uporabljajte sušilnika. Res je, da se bo zgornji nanos posušil hitreje, a spodnji nanosi bodo ostali vlažni.
 • Voda ne pomaga. Razširjeno je tudi mnenje, da se bo lak hitreje posušil, če nohte zmočimo z mrzlo vodo. To ne drži.
 • Odstranjevalec laka. Najbolj učinkoviti odstranjevalci vsebujejo aceton, ki pa nohte izsuši. Poiščite torej raje odstranjevalec brez acetona, vsebuje pa naj tudi olje.

 

favicon Preverite: rezultati testa rdečih lahkov za nohte

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju