ZPS test izdelave foto koledarjev: Osebno in z nekaj spretnosti tudi estetsko darilo

26. november 2018

TV, avdio, foto
ZPS test izdelave foto koledarjev: Osebno in z nekaj spretnosti tudi estetsko darilo

Osebna darila imajo poseben čar, tista z uporabno vrednostjo še večji. Preverili smo, kako preprosto je na primer izdelati foto koledar, saj je na trgu kar nekaj ponudnikov, ki to storitev ponujajo, v predprazničnih dneh pa jo tudi pogosteje oglašujejo. Vseh 10 ponudnikov na testu je izpolnilo pričakovanja in so v sprejemljivem roku dostavili izdelke, ki so zadostili osnovnim kakovostnim merilom. V ceni so med tistimi z oceno zelo dobro in dobro majhne razlike, medtem ko sta se najdražji (27,39 EUR) in najcenejši (16,00 EUR) ponudnik znašla na dnu tabele.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Med ponudniki so manjše razlike, ki lahko vplivajo na uporabniško izkušnjo, kot so na primer programska oprema, (ne)možnosti oblikovanja, in na izdelek kot celoto, kot je na primer kakovost papirja.

Kar pošljete, to dobite
Za test smo izbrali dvanajst fotografij, za vsak mesec po eno, izbranih fotografij nismo obdelovali ali jih kakor koli spreminjali. Polovica jih je bila posnetih z amaterskim zrcalno-refleksnim fotoaparatom, druga polovica s pametnim telefonom. Fotografije, poslane namenoma s slabšo ločljivostjo, so vsi programi, brez izjeme, prepoznali in predlagali zamenjavo. "So pa dovolili oddajo naročila in fotografije takšne, kot so bile, tudi natisnili na koledar. Po oddaji naročila nas nihče ni poklical in opozoril na `težavo´.

Zato se morajo potrošniki pri naročanju tiskanja fotografij zavedati, da je kakovost natisnjenih fotografij odvisna od kakovosti posnetkov. Prejeli boste tisto, kar boste poslali. Kljub temu, da so vsi ponudniki dobili iste fotografije, pa smo zaznali razlike v kakovosti tiska – predvsem pri fotografijah s slabšo ločljivostjo, medtem ko pri fotografijah visoke ločljivosti teh razlik nismo opazili.

Pravočasno se odločite, ali boste uporabili program ali spletno storitev, nekateri ponujajo celo obe možnosti. Programi, ki jih namestimo na računalnik, običajno nudijo več možnosti kot spletne različice.

Če želite koledar podariti kot darilo, ne odlašajte
Največ razlik smo zaznali v številu predlog, ki so potrošnikom na voljo. Pri testu smo sicer uporabili najbolj osnovno predlogo z eno fotografijo na strani in mesečnim koledarjem pod sliko. Tudi pri izboru papirja nismo pretiravali, vedno smo izbrali najcenejšo možnost. Na izdelavo preostalih koledarjev smo čakali od treh dni do dobrega tedna, zato ne odlašajte z naročilom, če želite koledar podariti v prednovoletnih dneh.

Pozor: Pred naročilom preverite morebitne stroške dostave, ki lahko foto koledar občutno podražijo.

Podobno kakovostni, a razlike so
Časi, ko smo lahko `na oko´ opazili, da so nekateri izdelki manj kakovostni, so mimo. Tudi pod povečevalnim steklom pomembnejših razlik ni. Vsi tiskajo na dober papir (sijajna površina) in čeprav ta ni tako kakovosten kot fotografski, so fotografije na njem videti zelo dobro. Se pa ponudniki razlikujejo v tem, kako obdelajo fotografije pred tiskom oziroma, koliko jih posvetlijo. S tem načeloma ni nič narobe, saj osvetlitev (če motiv že prej ni presvetljen) doda v fotografijo nekaj dinamičnega razpona, podrobnosti so zato bolj vidne in tudi lepše.

Ravno zato smo v koledarje vključili fotografije nizke ločljivosti, pri katerih pretiravanje povzroči, da se neostrina, zamazanost oziroma `kockastost´ bolj opazijo. Tudi kakovost izdelka kot celote je med ponudniki zelo podobna, izjema je bil najcenejši ponudnik na testu, ki uporablja občutno tanjše liste kot ostali.

favicon Preverite: rezultati testa izdelave fotokoledarjev

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju