ZPS Test higienskih vložkov in tamponov

5. oktober 2016

Kozmetika in nega telesa
ZPS Test higienskih vložkov in tamponov

Razlike v kakovosti med tamponi so manjše kot med vložki.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na velikem mednarodnem testu smo potrošniške organizacije tokrat preizkusile več kot 100 različnih vložkov in tamponov. V aktualni številki revije ZPStest so objavljeni rezultati za 14 izdelkov, 9 vrst vložkov in 5 vrst tamponov, ki so na voljo tudi v Sloveniji.

Ker se Slovenci se radi pritožujemo, da so pri nas na voljo slabše različice izdelkov priznanih blagovnih znamk, je zanimiv podatek da so na testu zmagali prav vložki, ki smo jih na test poslali iz Slovenije.

Večinoma so zelo zahtevne teste dobro prestali, a pri nekaterih brez težav le ni šlo. V izdelkih smo našli tudi sledi neželenih kemikalij, kot so glifosat, ampa in drugi pesticidi, vendar v dovoljenih mejah.

Prav tako so bili laboratorijski rezultati večinoma dobri pri preverjanju vsebnosti oz ostankov klora v izdelkih - le v redkih izdelkih so bili odkriti ostanke klora in še to v tako majhni količini, da za uporabnice ne pomeni nevarnosti.

Za test smo izbrali vložke in tampone, ki so primerni za dnevno rabo, torej imajo na embalaži oznako `normal´, `regular´ in so večinoma označene s tremi do petimi kapljicami, čeprav ni enotnega standarda, kaj naj bi pomenilo število kapljic.

Za tampone in vložke je poleg kemične neoporečnosti zelo pomembno, da primerno vpijajo in da se tampon v nožnici ne `razgradi´.

"Tamponi z vpijanjem niso imeli težav in marsikateri je svoje delo opravil za oceno `zelo dobro´. Pri nekaterih tamponih se je za problematično izkazalo dejstvo, da so se vlakna pri uporabi do neke mere `izgubila´, kar v praksi pomeni, da so posamezna vlakna ostala v nožnici. Pri najslabšem tamponu na testu, ki ga ni na slovenskem trgu, se je pri vsaki uporabi iz tampona povprečno odluščilo kar 23 miligramov vlaken", je komentirala rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

"Čeprav pri tamponih na testu, ki so na voljo v Sloveniji, večjih težav z izgubo vlaken ni bilo, svetujemo, da ne uporabljate tamponov, ki so se že pred uporabo poškodovali in njihova površina ni gladka, saj se je v laboratoriju izkazalo, da je pri takšnih tamponih izguba vlaken večja."

"Pri vložkih pa se je na testu izkazalo, da ni pomembno le, iz katerih materialov so izdelani vložki, pomembna je tudi njihova `konstrukcija´. Tekočino so bolj vpijali vložki, pri katerih je notranja plast razporejena tako, da predstavlja za tekočino tudi mehansko oviro - zato so na vložku tudi različni vzorci", je povzela rezultate testiranja vložkov Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije

 

'Čez mejo' ni vedno boljše

Na testu so potrošniške organizacije preizkusile več kot 100 različnih tamponov in vložkov. Na testu pa je zmagal izdelek, ki smo ga na test poslali iz Slovenije.

Nasvet ZPS: raje ne kupujte odišavljenih izdelkov

V laboratoriju smo preverili tudi prisotnost več vrst alergenov. Razen v enem od vzorcev (ki ga pri nas ni mogoče kupiti) so bile vse vrednosti v mejah dovoljenega oz. v sledeh.

A velja ugotovitev, da smo že tako vsak dan izpostavljeni velikemu številu kemikalij in vsaka dodatna nepotrebna kemikalija je odveč. V vložkih so alergene snovi predvsem posledica dodanih dišav, zato, če ste nagnjeni k alergijam ali preprosto želite zmanjšati število kemikalij, ki ste jim vsak dan izpostavljeni, ne uporabljajte odišavljenih vložkov in tamponov.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju