ZPS test dolgozrnatega riža: Dober riž ni nujno najdražji

21. februar 2020

Kakovost živil
ZPS test dolgozrnatega riža: Dober riž ni nujno najdražji

Na trgovskih policah lahko izbiramo med različnimi vrstami in znamkami riža, ki se razlikujejo glede na obliko zrna in vrsto tehnološke obdelave. Ob pestri ponudbi riža, zato izbira ni preprosta, saj niti navedbe na rižu niti cena niso merilo kakovosti. Za kilogram izdelkov na testu smo odšteli med 0,78 in 3,40 evra. Pri nebrušenem rižu boste za zmagovalca testa odšteli najmanj med nebrušenimi riži na testi (2,38 EUR/kg), medtem ko sta najdražja izdelka na dnu tabele, pri brušenem rižu pa je zmagovalec najdražji izdelek na testu.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Potrošniku so lahko v pomoč pri izbiri rezultati našega testiranja, kjer smo preverili kakovost dvanajstih blagovnih in trgovskih znamk dolgozrnatega riža, od tega pet vzorcev nebrušenega in sedem vzorcev brušenega. Izdelkom so končno oceno na testiranju zniževale predvsem slabše ocene glede vsebnosti vlage in količine lomljenih zrn ter pogosto pomanjkljiva imena in nejasno poreklo. Poreklo surovine je bilo na primer navedeno le na treh izmed dvanajstih izdelkov.

favicon Preverite: rezultati testa dolgozrnatega riža

V okviru testiranja smo preverili vsebnost vlage, količino lomljenih zrn in druge nepravilnosti, ki vplivajo na kakovost riža, morebitno vsebnost težkih kovin in aflatoksinov, ocenili pa smo tudi senzorične lastnosti surovega in kuhanega riža ter ustreznost označb.

Okroglozrnati, srednjezrnati, dolgozrnati! Kakšna je razlika med njimi?
Glede na obliko in velikost zrn ločujemo med okroglozrnatim, srednjezrnatim in dolgozrnatim rižem. Okroglozrnati se hitro skuha, zrna se pri tem bolj zlepijo, zato je primeren za sladice, kot je mlečni riž. Med najbolj znane sorte srednjezrnatega riža, ki ga najdemo na policah trgovin, spadajo arborio, sant’ andrea in carnaroli, primerne so za pripravo kremnih rižot, saj se tako kot pri okroglozrnatem rižu zrna po kuhanju zlepijo.

Dolgozrnati riž vsebuje manj škroba, zrna se po kuhanju ne zlepijo, zato je zelo primeren za pripravo hladnih predjedi in solat, največkrat ga uporabljajo tudi v azijskih jedeh. Najbolj znana sorta dolgozrnatega riža je zagotovo basmati, ki raste v Indiji in Pakistanu.

Vse zgoraj omenjene sorte in oblike riža lahko v tehnološkem procesu še različno obdelajo. Tako lahko dobimo nebrušen riž (rjavi, naravni ali integralni), brušen ali (ne)brušen parboiled riž.

Najmanj vitaminov in mineralov vsebuje brušen riž
Tehnološki proces obdelave riža zelo vpliva na njegovo hranilno vrednost. Nebrušen v primerjavi z brušenim vsebuje več prehranske vlaknine, še enkrat več mineralov (kalij, magnezij, fosfor, kalcij, cink) in vitaminov iz skupine B, saj se te snovi skrivajo v semenski ovojnici in kalčku, ki ju z brušenjem odstranijo. Nekaj več hranilnih snovi kot brušen vsebuje tudi parboiled riž, saj med tehnološko obdelavo nekaj mineralov in vitaminov preide iz luščine in tanke semenske ovojnice v notranjost riževih zrn.

riztabela
ZPS nasvet:

1. Vrsto riža izberite glede na jed, ki jo boste pripravili.
2. Nebrušen riž vsebuje več vitaminov in mineralov ter prehranske vlaknine.
3. Ne marate zlepljenega riža? Potem naj izdelki, ki imajo v imenu ali na embalaži omenjeno, da gre za lomljen riž, raje ostanejo na polici, saj se tak riž običajno zaradi več škroba bolj zlepi.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju