ZPS test brezžičnih prenosnih zvočnikov: Oblika je drugotnega pomena

3. december 2018

TV, avdio, foto
ZPS test brezžičnih prenosnih zvočnikov: Oblika je drugotnega pomena

Glasbe danes ni več treba shranjevati, preprosto jo izberemo v storitvah pretočne glasbe. Vendar pa za kakovostno poslušanje v telefon vgrajeni zvočniki niso nujno dovolj, zato v zadnjem času cveti prodaja prenosnih brezžičnih zvočnikov. Tudi pri njih velja: večje je boljše, a tu trčimo ob težave s prenosnostjo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

 Proizvajalci si lahko izmišljujejo nove tehnologije ali materiale, a prek naravnih omejitev ne morejo. Zvok je valovanje zraka in nizke frekvence lahko kakovostno poustvari le primerno velik gonilnik, za visoke tone so mnogo manjši. Soliden zvočnik mora imeti najmanj ta dva gonilnika, pri takšnem razporedu sta odgovorna še za reprodukcijo srednjih. Oblika je drugotnega pomena. Zadnja leta so priljubljeni predvsem zvočniki v obliki valja, a ne toliko zaradi zvoka kot zaradi lažjega rokovanja z njimi. Še vedno pa najdemo tudi čisto običajne »škatlaste« zvočnike, ki po kakovosti zvoka ne zaostajajo, poudarjajo na ZPS.

Povezljivost ponavadi ni vprašljiva
Pri prenosnih zvočnikih povezljivost ni večja dilema, saj ima večina vmesnik Bluetooth. Nekateri imajo tudi kabelski priključek, vendarle so bolj izjema kot pravilo, kajti brezžičnost ima svoj čar – pa tudi kakšno pomanjkljivost.

»Če nič drugega, moramo redno skrbeti za napolnjenost baterij. Večji zvočniki za uporabo doma, ki so običajno večji, imajo pogosto možnost povezave v domače omrežje Wi-Fi, ki omogoča prenos glasbe v zapisih višje kakovosti, energijo za delovanje pa pridobijo iz električne vtičnice. Najbolj vsestranski zvočniki ponujajo obe vrsti povezave, s čimer lahko ob vsaki priložnosti izkoristijo optimalno povezavo in dostop do energije,« izpostavljajo na ZPS in dodajajo: »Nekateri modeli so označeni s kratico NFC, ki pomeni podporo za še en brezžični standard prenosa podatkov.

Ker je hitrost majhna, doseg pa izredno majhen, ni namenjen prenosu glasbe na zvočnik, temveč zgolj preprostejši prvi povezavi z mobilno napravo.«

 Preverite: rezultati primerjalnega testa brezžičnih prenosnih zvočnikov

Ker bomo prenosni zvočni prej ali slej uporabljali tudi na prostem, sta ob kakovosti zvoka in vzdržljivosti baterije pomembni še zadostna robustnost in vodoodpornost. Če se odločate za nakup zvočnika, ki ga boste večinoma uporabljali doma, poleg kakovosti zvoka in videza preverite še, kako preprosto je nanj povezati naprave članov gospodinjstva.

Prednost imajo lahko tudi modeli, ki v prostoru najdejo sebi enake ter se samodejno povežejo med seboj in predvajajo glasbo kot en zvočni sistem.

ZPS NASVET:
1. Za kakovosten prenosni zvočnik boste morali odšteti 100 evrov in več
2. Cenene modele boste spoznali že na pogled, po slabši plastiki, vendar material ni vedno najboljši pokazatelj kakovosti. Zvočnike zato pred nakupom preizkusite, po možnosti s svojo glasbo.
3. Pozorni bodite na stabilnost zvočnika, saj si najbrž ne želite, da bi med predvajanjem nekoliko glasnejše glasbe plesal po površini.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju