ZPS poziva operaterje in AKOS k spremembi prakse pri ponujanju kabelske in IP-televizije

15. december 2016

Elektronske komunikacije Cene in stroški
ZPS poziva operaterje in AKOS k spremembi prakse pri ponujanju kabelske in IP-televizije

Napovedan umik dveh programov podjetja Pro Plus iz prizemnega oddajanja in zahteva za njihovo plačilo s strani operaterjev za oddajanje v kabelskih in IP-televizijskih omrežjih, pomeni siromašenje slovenskega medijskega trga in zapira dostop do informacij dvema najbolj ranljivima skupinama prebivalcev: tistim, ki živijo v odročnejših krajih, in potrošnikom, ki nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi si lahko privoščili plačilo paketa programov pri kabelskem ali operaterju IP-televizije. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije zelo težko verjamemo, da bodo operaterji, še posebej tisti manjši, strošek plačevanja novih dveh programov prevzeli nase, zato lahko pričakujemo, da se bodo cene tudi najbolj osnovnih paketov povišale – če ne takoj, pa nekoliko kasneje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Operaterji kabelske in IP-televizije že v začetnih paketih ponujajo množico programov, ki so plačljivi, kar, seveda, pakete podraži in jih naredi manj dostopne. Samo za osnovni paket kabelske televizije je zato že zdaj treba odšteti tudi skoraj 20 evrov, pri čemer potrošnik ne more izbirati, katere programe želi gledati in katere mu iz paketa lahko umaknejo in ga s tem naredijo cenovno dostopnejšega.

Zveza potrošnikov Slovenije je že večkrat opozorila, da prodaja programskih paketov ni v prid potrošnikom, saj z nakupom paketa sicer pridobijo programe, ki bi jih radi gledali, zraven pa še mnogo tistih, za katere jim ni mar. Na ta način je oslabljena tudi konkurenca med programi, saj jih operaterji v paketih ponudijo vsem naročnikom, ne pa samo tistim, ki jih vsebina programa res zanima in so za njihov ogled pripravljeni tudi plačati.

Da bi po ukinitvi prizemnega oddajanja dveh pomembnih komercialnih programov omogočili sprejem programov čim širšemu krogu prebivalcev Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije preko Sekcije operaterjev elektronskih komunikacij (SOEK) poziva operaterje kabelske in IP-televizije, da:

  • potrošnikom v osnovni programski shemi za ugodnejšo ceno ponudijo zgolj programe, za katere ne plačujejo izdajateljem,
  • hkrati pa potrošnikom omogočijo izbiro plačljivih programov izven obstoječih paketov.

Na ta način bi potrošniki zares plač(ev)ali le tisto, kar želijo gledati, zaradi ugodnejše cene pa bi bili programi tudi preko kabelske in IP-televizije dostopnejši najširšemu krogu slovenskih potrošnikov.

ZPS je poziv poslala tudi regulatorju, Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), ki je danes na svoji spletni strani objavil poziv operaterjem, naj omilijo morebiten vpliv napovedane spremembe poslovnega modela skupine Pro Plus na končne uporabnike in naj morebitnih stroškov, ki bi nastali zaradi plačil izdajateljem vseh (domačih in tujih) televizijskih programov, če je to le mogoče, ne prevalijo na končne uporabnike, ki teh programov ne želijo. Agencija ob tem poudarja, da je prenehanje prizemnega razširjanja omenjenih TV programov poslovna odločitev izdajateljev oziroma lastnikov obeh programov, na katerega agencija ne more vplivati, gledalcem pa svetujejo, da se za vsa pojasnila obrnejo na kontaktni center Pro Plus preko brezplačne telefonske številke 080 28 42.

Odgovori

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju