ZPS: Nujna je odločitev Ustavnega sodišča in izvajanje zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih!

19. oktober 2022

Krediti Zakonodaja in postopki
ZPS: Nujna je odločitev Ustavnega sodišča in izvajanje zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih!

Po tem, ko je Ustavno sodišče marca letos zadržalo izvajanje zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih, ostaja ta še vedno nerešena. V vmesnem času je zaostrovanje denarne politike ECB prineslo višje obrestne mere, inflacija se vzpenja na najvišje vrednosti v zadnjih desetletjih, ob tem pa so kreditojemalci kreditov v CHF dodatno soočeni še s krepitvijo švicarskega franka, kar jih neizogibno potiska še globlje v dolžniško in socialno stisko. Zakon bi jim omogočal pošteno odplačilo najetega kredita, banke pa bi bile dolžne prevzeti svojo odgovornost za nastalo situacijo. Potreba po takojšnji intervenciji sodišča in hitri odločitvi o zakonu je zato nujna, smo na skupni novinarski konferenci opozorili predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije in Združenja Frank.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Spomnimo: Problematika posojil v švicarskih frankih traja že vse od časa, ko je švicarska centralna banka leta 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto, posledična (radikalna) rast tečaja franka glede na evro pa je močno povečala obveznosti posojilojemalcev. Številni so po letih rednega odplačevanja bili v EUR dolžni več kot je znašal kredit, ki so ga dobili, marsikoga pa je dolgotrajno (pre)visoko breme odplačevanja potisnilo v veliko finančno stisko, nemalokrat tudi do te mere, da je ta vodila v prezadolženost in socialno ogroženost.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije že od izbruha afere s krediti v švicarskih frankih opozarjamo, da je potrebno problem množičnega oškodovanja potrošnikov rešiti sistemsko, s sprejetjem ustreznega zakona, ki bo kreditojemalcem omogočil odplačilo posojila pod pogoji, ki so jih ob sklenitvi kreditne pogodbe lahko upravičeno pričakovali.

"Valutna kapica" za omejitev vpliva nihanja deviznih tečajev ter porazdelitev valutnega tveganja

Cilj predlaganega zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih je zaščititi slovenske posojilojemalce z uvedbo "valutne kapice", ki bi omejila vpliv nihanja deviznih tečajev in zagotovila bolj uravnoteženo porazdelitev valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci. Tak način bi potrošnikom omogočal pošteno odplačilo najetega kredita, banke pa bi bile dolžne prevzeti svojo odgovornost za nastalo situacijo.

Sprejem zakona, kot ustrezno rešitev problema kreditov v CHF, je podprla tudi Evropska potrošniška organizacija (BEUC). Zakon je začel veljati konec februarja letos, a je Ustavno sodišče tudi na pobudo številnih bank zadržalo njegovo izvajanje, ter s tem do nadaljnjega onemogočilo celovito ureditev te pereče potrošniške problematike.

Hiter odziv je ključnega pomena!

Teče že sedmi mesec, odkar je ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona za ureditev problematike v švicarskih frankih. V vmesnem času je zaostrovanje denarne politike ECB prineslo višjo spremenljivo kreditno obrestno mero, cene življenjskih dobrin, surovin in storitev se dražijo iz dneva v dan, ob tem pa so kreditojemalci dodatno soočeni še s krepitvijo švicarskega franka, kar jih potiska še globlje v dolžniško in socialno stisko, ki v mnogih primerih že meji na obup.

Zato je ključno, da Ustavno sodišče o izvajanju zakona, ki bo kreditojemalcem omogočil pošteno odplačilo kreditov, odloči čimprej.

Več informacij z novinarske konference najdete na tej povezavi (PDF) >

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju