ZPS: Koencim Q10 – Nujen za življenje, a kje ga je največ?

15. junij 2016

Kakovost živil
ZPS: Koencim Q10 – Nujen za življenje, a kje ga je največ?

Nekoč so Q10 imenovali eliksir življenja, nato so nekaj časa mislili, da je to vitamin, danes pa vemo, da koencim Q10 v celicah skoraj vseh živih bitij (z nekaj izjemami od mikroorganizmov do živali in človeka) sodeluje pri biokemičnem procesu pridobivanja energije iz hranil, hkrati pa je tudi antioksidant. Q10 je torej nujen za življenje, a zdravi ljudje ne potrebujejo Q10 v obliki prehranskih dodatkov, zaužijejo ga lahko s pestro prehrano in gibanjem. Na ZPS smo pregledali tudi izbrane spletne trgovine, v katerih prodajajo prehranska dopolnila s Q10 in našli vrsto zavajajočih trditev.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kaj je koencim Q10?
Koencim Q10 se kemijsko uvršča med ubikinone in sodeluje pri okoli 95 odstotkov vseh celičnih procesov pri pridobivanju energije za delo organizma. "Energija pa ni potrebna samo za delo mišic, pač pa tudi za sintezo potrebnih snovi za rast in obnovo organizma, pa tudi za nevrotransmisijo, transport snovi po organizmu, za vzdrževanje temperature, itd. Koencim Q10 deluje tudi kot antioksidant, pri regeneraciji vitamina E…," je predstavila širok spekter delovanja v človeškem organizmu Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Človek sintetizira lastni koencim Q10
Narava tako pomembne funkcije za delovanje, rast, obnovo in vzdrževanje celic organov našega telesa ni prepustila naključju, zato se koencim Q10 sintetizira v telesu in le zelo majhno količino ga telo absorbira iz hrane.

Znano pa je, da lahko majhno količino koencima Q10 absorbira povrhnjica, kadar ga nanašamo na kožo, na primer s kozmetičnimi izdelki, ki ga vsebujejo. Koencim Q10 je topen v maščobi in netopen v vodi. Zato se iz hrane ali prehranskih dopolnil zelo težko prenese v telo oziroma je njegova biološka uporabnost slaba.

Pa je treba koencim Q10 dodajati v prehrano?
"Priporočenega dnevnega vnosa za koencim Q10 ni, tako kot je to določeno za vitamine in minerale, vendar moramo spomniti, da jih telo ne sintetizira.
Uravnotežena in pestra prehrana in zdrav življenjski slog pa značilno pripomoreta k normalni ravni koencima Q10 v telesu. Čim več se gibamo, tem več energije tvorijo naše celice, samodejno uporabljajo Q10 in če je treba, ga sintetizirajo," poudarja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja:

nz

Zdravi ljudje torej ne potrebujejo Q10 v obliki prehranskih dodatkov, saj s pestro prehrano dobijo vse potrebne `sestavine´ za sintezo Q10 v telesu.

ns

Kje je največ koencima Q10?
Največ koencima Q10 je v srčni mišici, jetrih in ledvicah živali, dober vir so oreški in olja ter maslo, sledijo meso in ribe, sir, nekaj ga je v cvetači in brokoliju, v jajcih in mleku, jabolkih in pomarančah, zelo malo pa ga je v žitih in zelenjavi, vendar ga je nekaj v vsaki celici živih organizmov.

Številne zavajajoče trditve
Na ZPS smo pregledali izbrane spletne trgovine, v katerih prodajajo prehranska dopolnila s Q10.

Na nekaterih smo opazili kar precej zavajajočih zdravstvenih trditev, kot so: poveča telesna zmogljivost, pomaga v obdobjih okrevanja, povečuje odpornost pri naporu, prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka, ohranja zdravo srce in zdravo raven holesterola, lahko pomaga ohranjati zdravo delovanje možganov, podpira organizem v obdobju stresa, uporabite Q10, ko gre za povečane energetske potrebe telesa ali za večje mentalne in fizične napore.

"Vse te trditve so neutemeljene in z zakonom prepovedane, torej prodajalci zavajajo potrošnike in kršijo zakon oziroma evropske uredbe o zdravstvenih trditvah. Veliko proizvajalcev prehranskih dopolnil s koencimom Q10 je Evropski agenciji za varno hrano posredovalo zahtevo za registracijo in dovoljenje za uporabo zdravstvenih trditev o učinkih Q10 na zdravega človeka.

Do danes še nobena od trditev, ki so podobne prej navedenim, ni bila odobrena, saj ni dovolj znanstvenih dokazov, da Q10 kakorkoli učinkuje na ohranjanje zdravja," opozarja na zavajajočo prakso Marjana Peterman.

favicon Preberite članek iz revije ZPStest v celoti: Koencim Q10 v živilih in hrani

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju