ZPS: Kako suha drva nam prodajajo?

7. oktober 2019

Ogrevanje in hlajenje Energija
ZPS: Kako suha drva nam prodajajo?

Kljub vsem energentom, ki so na voljo, letna poraba drv za ogrevanje prostorov, sanitarne vode in za kuhanje v slovenskih gospodinjstvih presega milijon ton. Pred začetkom kurilne sezone smo na ZPS zato preverili, kakšna je kakovost drv na slovenskem trgu. Predvsem smo želeli preveriti, ali so ustrezno suha, saj to vpliva na učinkovitost zgorevanja in s tem na večje onesnaženje zraka.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za kurjenje so primerna drva z največ 20-odstotno vlažnostjo, temu merilu pa nista ustrezala dva od osmih vzorcev, kar na polovici vzorcev pa je bila vidna trohnoba, ki nakazuje, da se je začela razgradnja lesa, kar znižuje njegovo kurilno vrednost. 

favicon Preverite: kako suha drva nam prodajajo?

Rezultati so prosto dostopni za vse obiskovalce spletne strani

Drva so kupili v trgovskih centrih in spletnih trgovinah, ki imajo skladišča na različnih koncih države. Konec avgusta smo tako kupili osem vzorcev bukovih drv, od tega šest v paletah in dva v mrežasti vreči. Za m³ drv smo odšteli od 77,99 do 116,61 evra (dodati je treba še stroške dostave).

Zapletlo se je že pri naši želji, da kupimo suha drva, ki jih lahko takoj začnemo uporabljati, a povsod niso bila na voljo. V Bauhausu na ljubljanskem Rudniku, denimo, so imeli drva, ki v njihovem pokritem, a zračnem skladišču stojijo eno leto in jih prodajajo kot sveža. Po drugi strani so jim v spletni trgovini Drva na dom kot suha prodali drva, ki se "na odprtem skladiščnem prostoru sušijo pet mesecev in so primerna za takojšnjo uporabo".

Ob straneh polena ustreznih dimenzij, v sredini palete drobna drva in trske
Pri nakupu palete človek nikoli ne ve, kaj bo dobil na dom, in dobi marsikaj. Čeprav smo ob naročilu poudarili, da želimo srednje debela, narezana na dolžino približno 33 centimetrov, se je denimo v sredini najdražje palete, kupljene v Merkurju na Viču v Ljubljani, `skrival´ kar zajeten kup zelo drobnih drv, tudi trske so bile vmes, na paletah, ki so nam jih dostavili iz Obija na Rudniku v Ljubljani, Obija v Murski Soboti in Bauhausa na Rudniku v Ljubljani, pa je bilo veliko polen z vidnimi znaki trohnobe.

Vlažna drva – višji stroški ogrevanja
Vsebnost vlage v lesu za kurjenje ne sme presegati 20 odstotkov lesne mase, kar je v skladu z uredbo o izpustih iz malih in srednje velikih kurilnih naprav. Kurjenje vlažnih drv močno obremenjuje okolje (škodljivi izpusti iz kurilne naprave se povečajo tudi do 20 odstotkov, za prav toliko se zmanjša izkoristek kurilne naprave), povzroča obloge v peči in dimniku, poleg tega vlažna drva slabše zgorevajo in imajo slabši izkoristek energije, zato so stroški ogrevanja višji.

Naš nasvet:
Pravočasno se pripravite na kurilno sezono in upoštevajte priporočila za ustrezno pripravo in kurjenje drv.

  • Drva za naslednje kurilne sezone kupite spomladi, saj pozimi sekan les vsebuje manj vode. Poleg tega imate takrat dovolj časa, da poiščete zanesljivega dobavitelja drv s konkurenčno ceno in pripravite ustrezen prostor za shrambo.
  • Razcepljena polena skladiščite v pokritih in zračnih skladovnicah na sončni legi. Polena, širša od 10 centimetrov, je treba razcepiti.
  • Če je le mogoče, jih zlagajte z večjim razmikom, tako bo pretok zraka večji in sušenje hitrejše.
  • Suhih drv ne shranjujte v kleti.
  • Bukova drva naj bi se sušila dve leti, prav tako drva iz jesena in lesa sadnega drevja, drva iz lipe, breze, jelše in smreke eno do dve leti, hrastova pa dve do tri leta.

Zagotovite čim boljše zgorevanje
Za čim boljše zgorevanje morajo biti izpolnjeni trije pogoji, in sicer morajo biti drva ustrezno suha (20-odstotna vlažnost ali manjša), nasekana in primerne velikosti, kurilna naprava mora biti pravilno vgrajena v za to primeren prostor, z dovodom zraka in odvodom dimnih plinov, prav tako moramo kurilno napravo uporabljati v skladu z navodili proizvajalca.

test lesnih peletov 9 2019 logo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju