ZPS dosegla zmago v korist potrošnikov - banka Sparkasse mora upoštevati dejanske negativne vrednosti Euribor

7. april 2022

Krediti Zakonodaja in postopki
ZPS dosegla zmago v korist potrošnikov - banka Sparkasse mora upoštevati dejanske negativne vrednosti Euribor

Višje sodišče je potrdilo sodbo, s katero je banki naloženo, da v kreditnih potrošniških pogodbah preneha obračunavati negativne referenčne obrestne mere EURIBOR v višini 0 %. Banka mora upoštevati dejanske negativne vrednosti EURIBOR pri izračunu pogodbene obrestne mere.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zveza potrošnikov Slovenije je leta 2017 vložila tožbo zoper banko Sparkasse zaradi neupoštevanja negativnega EURIBORja v potrošniških kreditnih pogodbah. V tožbi smo zahtevali, da se ugotovi, da banka z uporabo EURIBOR v vrednosti 0 % namesto dejanske negativne vrednosti krši Obligacijski zakonik in Zakon o varstvu potrošnikov.

Zahtevali smo tudi, da se banki prepove uporabljati takšno prakso v vseh kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo posebne klavzule o ničelni vrednosti EURIBOR. ZPS je še zahtevala, da se zaradi zagotovitve obveščenosti potrošnikov banki naloži tudi objava izreka sodbe v dveh dnevnikih. Okrožno sodišče v Ljubljani je pritrdilo zahtevkom ZPS. Banka se je na sodbo pritožila, a je Višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

nz

Banka je dolžna sodbo izvršiti, na ZPS pa smo banko danes še pozvali, da pravilno obračuna pogodbeno obrestno mero tudi za nazaj: "Pričakujemo, da bo banka Sparkasse izpolnila sodbo in nemudoma prenehala s sporno prakso. Hkrati pa od njih pričakujemo, da bodo spoštovali ugotovitev sodišča, da je takšno obračunavanje EURIBORja nezakonito in da bodo vsem svojim kreditojemalcem pravilno obračunali pogodbeno obrestno mero za celotno obdobje, torej upoštevali dejanske negativne vrednosti EURIBOR tudi za obdobje pred pravnomočnostjo sodbe. Tistim kreditojemalcem, ki pa so kredit že odplačali, pa naj vrnejo preplačilo. ," je ob tej priložnosti poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS.

ZPS je banko tudi pozvala, naj vse svoje kreditojemalce o izvedenem preračunu pogodbenih obresti obvesti z ustreznim obračunom njihovega kredita.

Kako lahko potrošniki preverite, ali velja sodba tudi za vašo pogodbo?

Odločitev sodišča banki prepoveduje nadaljevanje tovrstne prakse v primeru tistih pogodb, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, ki bi določalo, da se negativna vrednost euribor obračuna v višini 0 %.

Banka je to nezakonito prakso izvajala od leta 2015, ko je vrednost EURIBORja postala negativna.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju