Življenjska zavarovanja za primer smrti pod drobnogledom ZPS

30. marec 2016

Zavarovanja
Življenjska zavarovanja za primer smrti pod drobnogledom ZPS

Ne sklenite zavarovanja, dokler v celoti ne razumete njegove vsebine.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V pestri ponudbi življenjskih zavarovanj je izbira produkta, ki potrošniki najbolj ustreza, skorajda kot boj z mlini na veter. V ZPS smo tokrat pregledali ponudbo rizičnih zavarovanj oz. zavarovanj za primer smrti.

Premije tega zavarovanja so najnižje v celotni paleti življenjskih zavarovanj, hkrati pa najbolj odgovarjajo namenu, ki ga želite doseči z zavarovanjem. A niso primerne za vse. Življenjsko zavarovanje za primer smrti je primerno predvsem za tiste, ki želijo poskrbeti za finančno varnost svojih bližnjih, če bi prišlo do nepredvidenega dogodka – smrti.

Če imate nepreskrbljene družinske člane (mladoletne otroke, partnerja ...), je za vas ta produkt smiselna izbira. Vsekakor pa si za izbiro zavarovanja vzamite dovolj časa in primerjate različne ponudbe.

Najcenejša in najdražja ponudba se lahko razlikujeta tudi za več kot 30 %. A cena ni edini dejavnik, ki ga morate upoštevati. Preden se odločite za sklenitev zavarovanja, se podrobno seznanite tudi s pogoji zavarovanja. Ne sklenite zavarovanja, dokler v celoti ne razumete njegove vsebine!

Kaj je življenjsko zavarovanje za primer smrti in za koga je primerno? Smrt v družini lahko povzroči primanjkljaj v družinskem proračunu in bistveno poslabša življenjski standard družinskih članov. "Z rizičnim življenjskim zavarovanjem lahko poskrbite, da se to ne bo zgodilo.

Za to zavarovanje je značilno, da zavarovalnica izplača upravičencu dogovorjeno zavarovalno vsoto, če zavarovanec umre pred iztekom zavarovalne dobe. Ključna posebnost pa je, da zavarovalna vsota ni izplačana, če zavarovanec zavarovalno dobo preživi" je opozorila Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

Vplačana premija je tako strošek, ki se v primeru doživetja ne povrne. Torej ima zavarovanje samo zavarovalno naravo in nima varčevalne komponente, kot to velja za druge oblike življenjskega zavarovanja,

Cena odvisna od zavarovalne vsote, starosti, zdravstvenega stanja…
V ZPS ugotavljajo, da je višina premije, ki jo boste plačevali za to zavarovanje, odvisna od zavarovalne vsote in zavarovalnega obdobja, ki ga izberete, hkrati pa tudi od vaše starosti v trenutku sklenitve zavarovanja – čim mlajši ste, ko sklenete zavarovanje, ceneje bo, vendar pa na ceno zavarovanja lahko vplivajo še drugi dejavniki, npr. vaše zdravstveno stanje, ali ste kadilec ali nekadilec, ali opravljate tvegan poklic, ali se v prostem času ukvarjate z nevarnejšimi dejavnostmi (npr. ekstremnimi športi).

Kaj smo v raziskavi primerjali:
Sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti je najbolj smiselna za mlade družine, zato je bila njihova predpostavka, da želi v mladi družini z dvema majhnima otrokoma skleniti zavarovanje oče, ki ima v družini edini redne prihodke. Če bi se mu kaj zgodilo, bi se družina znašla v težkem finančnem položaju.

Primerjali so zavarovanja s fiksno zavarovalno vsoto – torej vsoto, ki ostane v celotnem zavarovalnem obdobju enaka. Zavarovalnice so prosili za ponudbe z zavarovalno dobo 20 let in zavarovalno vsoto 50.000 in 100.000 evrov, starost sklenitelja zavarovanja naj bi bila 25 in 35 let, premijo pa bi plačeval mesečno.

Nekatere zavarovalnice imajo določen najmanjši znesek plačil in mesečno plačevanje premije ni vedno mogoče, zato smo v tabeli z rezultati navedli tudi zneske letnih premij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju