Zeleno letenje je zeleno laganje: leto po pritožbi tudi evropske oblasti pritrjujejo potrošniškim organizacijam

7. maj 2024

Nepoštene poslovne prakse Turizem in potovanja Trajnostna potrošnja
Zeleno letenje je zeleno laganje: leto po pritožbi tudi evropske oblasti pritrjujejo potrošniškim organizacijam

Prejšnji teden je mreža organov EU za varstvo potrošnikov objavila, da so številne letalske družbe, ki delujejo v EU, zavajale potrošnike glede trajnosti svojih dejavnosti. Podjetja pozivajo k spoštovanju pravil. Ta objava je nadaljevanje pritožbe, ki jo je Zveza potrošnikov Slovenije s krovno evropsko potrošniško organizacijo (BEUC) in drugimi potrošniškimi organizacijami iz 19 držav sprožila junija 2023.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zveza potrošnikov Slovenije in Evropska potrošniške organizacija BEUC pozdravljata, da je Evropska mreža za sodelovanje pri varstvu potrošnikov (CPC) upoštevala njihov poziv, naj vprašanje obravnava sektorsko. V preiskavo glede zelenih trditev so vključili 20 letalskih prevoznikov, torej tri več kot potrošniške organizacije, ki so CPC opozorile na nepošteno poslovno prakso.

V pritožbi junija 2023 so potrošniške organizacije pozvale k vseevropski preiskavi tega vprašanja v celotnem letalskem sektorju. Zahtevale so prepoved trditev, ki pri potrošnikih vzbujajo vtis, da je letenje (lahko) trajnostno. To preprosto ni res, saj letenje v nobenem primeru ni trajnostno in, kot ugotavljajo, ne bo niti v bližnji prihodnosti. Dodatno bi morali organi CPC od letalskih družb, ki so potrošnikom na podlagi takšnih zavajajočih trditev predlagale plačilo t. i. zelenih pristojbin, zahtevati, da potrošnikom povrnejo vse vplačane zneske za »okolju bolj prijazno letenje«.

Članice BEUC so pri obravnavanih letalskih družbah zaznale številne primere potrošniku zavajajočih praks.

  • Trditve, da lahko plačevanje dodatnih dobropisov »pobota«, »nevtralizira« ali »kompenzira« izpuste CO2, nastale med poletom, so dejansko napačne. Podnebne koristi izravnalnih dejavnosti so namreč zelo negotove, medtem ko je škoda, ki jo povzročijo izpusti CO2 iz letalskega prometa, nesporno dejstvo.
  • Letalski prevozniki zavajajo potrošnike, ko jim zaračunavajo več, da bi prispevali k razvoju »trajnostnih letalskih goriv« (SAF). Takšna goriva (še) niso pripravljena za vsakdanjo uporabo, hkrati pa pred kratkim sprejeta zakonodaja EU določa zelo nizke cilje glede njihovega deleža v mešanici goriv za letala. Dokler SAF ne bodo množično na voljo, kar se bo, po načrtih, zgodilo po letu 2030, bodo v najboljšem primeru predstavljala le manjši delež v posodah za gorivo na letalih.
  • Namigovanje, da je lahko letalski prevoz »trajnosten«, »odgovoren« in »zelen«, je zavajajoče. Nobena od strategij, ki jih izvaja letalski sektor, trenutno ne more preprečiti izpustov toplogrednih plinov. Pomembno je, da prenehamo s temi trditvami, saj se bo zračni promet povečal, izpusti pa bodo tudi v prihodnosti le še naraščali. Več informacij je na voljo v poročilu Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA).

Monique Goyens, generalna direktorica BEUC, je komentirala:

»Odlična novica je, da oblasti iz vseh držav EU priznavajo, da so bili potrošniki preslepljeni zaradi zelenega zavajanja letalskih prevoznikov. Nesprejemljivo je, da so letalski prevozniki svobodno zvabili potrošnike v izravnavo izpustov njihovega leta, včasih tudi po precej visoki ceni. Nikoli ne moremo biti prepričani, da bodo drevesa, posajena za kompenzacijo velikih izpustov med letom, zajela ogljik nazaj v tla – če so drevesa, seveda, sploh posajena.«

Boštjan Okorn iz ZPS dodaja:

»Dejstvo, da evropski organi za varstvo potrošnikov pozivajo letalske družbe, naj ukrepajo skupaj, kaže, da se stvari spreminjajo in da ne gre več le za boj z mlini na veter. Zeleno zavajanje ni več sprejemljivo. Dejstvo, da se to dogaja v letalstvu, ki je eden najbolj onesnažujočih sektorjev, pa je še bolj nedopustno. Današnje zatiranje zelenega zavajanja je spodbudno v času, ko se pričakuje, da se bodo potrošniki preusmerili k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu, takšne prakse pa njihova prizadevanja zgolj izkoriščajo.«

Organizacije članice BEUC, ki sodelujejo pri tej akciji, so: Arbeiterkammer (Avstrija), Testachats/Testaankoop (Belgija); Ассоциация Активни потребители (Bolgarija); Forbrugerrådet Tænk (Danska); CLCV in UFC-Que Choisir (Francija); Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry (Finska); EKPIZO (Grčija); Tudatos Vásárlók Egyesülete (Madžarska); Altroconsumo (Italija); Consumentenbond (Nizozemska); Forbrukerrådet (Norveška); Fundacja Konsumentów in Federacja Konsumentów (Poljska), DECO (Portugalska), Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) (Slovaška), Zveza potrošnikov Slovenije (Slovenija), ASUFIN, CECU in OCU (Španija), Sveriges Consumenter (Švedska), Fédération romande des consommateurs (Švica). vzbv (Nemčija) je izdal pravna opozorila več trgovcem, identificiranim v opozorilu.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju