Zavarovani v tujino z le nekaj kliki?

11. april 2017

Zavarovanja Turizem in potovanja
Zavarovani v tujino z le nekaj kliki?

Ko odhajamo na pot, se nam kaj lahko zgodi, da ob načrtovanju poti, prenočišč, ogledov in drugih aktivnosti hitro pozabimo na sklenitev zavarovanja, ki nas bo ščitilo tudi v primeru, da se nam v tujini zgodi kaj neprijetnega.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ker se na to velikokrat spomnimo šele zadnji trenutek, so na MIPORju v okviru primerjalnega ocenjevanja preverili, koliko si pri izbiri ustreznega zavarovanja lahko pomagamo s podatki in možnostmi, ki jih zavarovalnice ponujajo na spletu. Zbrali so tudi nekaj splošnih napotkov in usmeritev o tem, kako izbrati.

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja spletne ponudbe turističnih zavarovanj za tujino

Poudarjajo, da četudi imate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, je razmislek o dodatnem zavarovanju pred odhodom v tujino povsem upravičen, nujen pa, če odhajate v države izven EU. Pri vsebinskem pregledu zavarovalnih produktov na spletu so se osredotočili na zdravstveno zavarovanje v tujini, saj so zdravstvene težave tiste težave, ki lahko potrošnike najbolj udarijo po žepu, če do njih pride med dopustom ali potovanjem v tujini.

Osnovni nasvet je: Ne sklepajte zavarovanja predno ne preverite, kaj vsebuje, morebitne izključitve itd.

Primerjalno ocenjevanje spletne ponudbe turističnih zavarovanj je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Potrebujemo turistično zavarovanje, če že imamo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v tujini ni nujno dovolj, saj je njena uporabnost odvisna od tega, kam potujete in kaj od zavarovanja pričakujete ali potrebujete. Evropska kartica vam tako ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v države izven EU, EGP oz. Švice, Avstralije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije in Srbije. Omejen je tudi nabor storitev, ki jih lahko z evropsko kartico uveljavljate.

Upravičeni ste do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev (EU, EGP in Švica) pri zdravnikih, ki so del javne zdravstvene mreže, v ostalih državah pa celo samo do nujnih zdravstvenih storitev oz. nujne medicinske pomoči. 

Pomembno je vedeti, da evropska kartica v večini tujih držav npr. ne krije stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču, stroškov prevoza zavarovanca iz tujine v domovino, stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem, ali stroškov zdravljenja oz. poroda v tujih državah, če ste tja odpotovali z namenom zdravljenja oz. poroda Vir: spletna stran ZZZS.

Nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč so tiste storitve, ki jih ni mogoče odložiti, ne da bi bilo vaše zdravje ali življenje ogroženo. Obseg nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev, torej storitev, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, opredeli zdravnik, ki vas sprejme na zdravljenje, in sicer v takem obsegu, da se vam zgolj zaradi zdravljenja ni treba predčasno vrniti v domovino.

Kaj vam ponuja turistično zavarovanje?

Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanj, s katerimi se zavarujete za nepredvidene dogodke, povezane s potovanji.

Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, zavarovalnice pa vam ponujajo še razna druga kritja, npr. proti nezgodam, tatvini ali kraji, izgubi prtljage, odgovornosti, prekinitvi ali prisilnemu podaljšanju potovanja ...

Kaj boste izbrali, je seveda v prvi vrsti odvisno od vaših potreb, žal pa vam zavarovalnice posebne fleksibilnosti pri sestavi zavarovanja, ki ustreza vaši konkretni situaciji, večinoma ne ponujajo. Za turistična zavarovanja so še kako značilne paketne ponudbe, kjer boste skoraj brez izjeme "dobili" tudi kritja, ki jih pravzaprav ne želite, tista, ki jih potrebujete, pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila. Kako torej izbrati zavarovanje, v katero bo vaš denar koristno vložen?

Osredotočite se na zdravstveno zavarovanje v tujini

Nepredvidene zdravstvene težave v tujini so tiste, ki vam lahko povzročijo največ neprijetnosti in hkrati tudi visoke stroške, če pred odhodom niste poskrbeli za ustrezno zavarovanje. 

Podrobno preverite omejitve kritja

Tudi zdravstveno zavarovanje v tujini vas ne bo ščitilo v vseh primerih. Zavarovanje ne krije bolezni in poškodb, ki nastanejo kot posledica že obstoječih kroničnih bolezni, samomora ali naklepne samopoškodbe, uživanja alkohola in drog, udeležbe v pretepu, vožnje z motornim vozilom brez vozniškega dovoljenja, izvajanja shujševalnih ali lepotnih terapij, sodelovanja na športnih tekmovanjih in ukvarjanja z ekstremnimi športi ter poškodb zaradi višje sile (vojne, potresi, poplave). Prav tako ne krije običajnih težav med nosečnostjo in pregledov nosečnice, razen če gre za reševanje življenja matere ali otroka. 

Izberite višje zavarovalne vsote

Zavarovalna vsota je zgornja meja obveznosti zavarovalnice, ko pride do zavarovalnega primera. Predstavlja torej najvišji možen znesek, ki ga lahko prejmete. Če stroški presegajo zavarovalno vsoto, bo doplačilo šlo iz vašega žepa. Zato je smiselno, da izbirate med tistimi produkti, ki vam za vplačano premijo ponujajo višje zavarovalne vsote.

ZOOM nasvet

  • Preverite, ali ste v določenem delu že zavarovani z obstoječimi zavarovanju, tudi ko potujete v tujino. Ustrezno prilagodite obseg zavarovanja, ki ga šele sklepate. 
  • Osredotočite se na zdravstveno zavarovanje v tujini, saj vam zdravstvene nevšečnosti lahko povzročijo največ težav in finančnih posledic. 
  • Izberite ustrezno trajanje zavarovanja. Če ne potujete pogosto, se zavarujte le za tisto časovno obdobje, ko boste na poti, sicer pa razmislite o celoletnem turističnem zavarovanju. 
  • Primerjajte različne ponudbe in se podrobno seznanite z vsebino posameznega produkta, saj boste le tako vedeli, kaj lahko od zavarovanja pričakujete – torej kaj krije in do kolikšnega zneska. 
  • Po sklenitvi zavarovanja skrbno shranite vso dokumentacijo, ki ste jo prejeli, predvsem pa podatke o tem, s kom kontaktirati, če gre kaj narobe. Preberite tudi določila o rokih in načinu uveljavljanja zavarovanja, da boste lahko sledili ustreznemu postopku, kot ga določa zavarovalnica.

Namesto zaključka - Vzemite si dovolj časa

Čeprav gre pri turističnem zavarovanju za zavarovanje, pri katerem zavarovalne premije načeloma niso izjemno visoke, to še ne pomeni, da vam hitra odločitev ne more škodovati. V večini primerov zavarovanja res ne bo treba uveljavljati, kako dobro ste izbrali zavarovanje, pa se bo pokazalo šele, če bo prišlo do neprijetnosti.

Da bi se izognili nezadovoljstvu ob poskusu uveljavljanja zavarovanja, je zato ključno, da izbiri zavarovanja posvetite dovolj časa, svetujejo na MIPORju. Pri turističnih zavarovanjih si boste pri tem lahko precej pomagali s spletnimi predstavitvami produktov zavarovalnic, kjer boste v večini primerov našli dovolj informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.

mgrtJavno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju