Zavajajoče oznake na živilih: Evropska komisija že 10 let brez konkretnih ukrepov

18. januar 2019

Razumevanje oznak na živilih Zdrava prehrana
Zavajajoče oznake na živilih: Evropska komisija že 10 let brez konkretnih ukrepov

Privlačne trditve močno vplivajo na izbiro potrošnikov, ko kupujejo hrano ali pijačo. Potrošnike k nakupu napeljujejo navedbe na izdelkih kot so `spodbuja rast´, `vsebuje vitamine in minerale´, `železo in kalcij´, `bogat z vlakninami´, a se pogosto izkaže, da ti izdelki hkrati vsebujejo tudi veliko sladkorja, maščobe ali soli. Glede na to, da ima več kot polovica Evropejcev prekomerno telesno težo in s tem povečano tveganje za razvoj bolezni, kot je sladkorna bolezen, je toliko bolj nerazumna neodzivnost Evropske komisije. Zdrava izbira bi morala biti preprosta, a temu ni tako.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Potrošniške organizacije že desetletje opozarjamo, izvedli smo tudi kampanje, proti zavajajočim prehranskim in zdravstvenim trditvam na živilih.

Ko pogledamo seznam sestavin in hranilno tabelo tako ugotovimo, da je lahko na primer v kosmičih ali sadno-žitni rezini kar tretjino sladkorja, podobno velja za mlečne izdelke z dodanim sladkorjem. In koristna plat vseh vitaminov, mineralov, vlaknin, železa, kalcija se `izgubi´ v (pre)velikih količinah sladkorja.

Pozivi Evropski komisiji, da ukrepa in predpiše ustrezne prehranske profile, ter tako prepreči, da bi se vabljive, a zavajajoče in enostranske trditve nahajale na živilih z neustreznim prehranskim profilom (preveč sladkorja, maščobe ali soli), so bili do sedaj neuspešni. Potrošniške organizacije smo prepričane, da si trditve zaslužijo le živila z zdravim prehranskim profilom. Skrajni čas je, da EU to udejani.

favicon Spremljajte koristne nasvete in informacije o prehranskem profilu izbranih živil na www.veskajjes.si

Pričakujemo, da bo to ena izmed tem, ki jo bodo v svoje programe uvrstili tudi kandidati na majskih volitvah v Evropski parlament. Potrošnikom bi pri izbiri pomagal interpretativni element, kot je barvno kodiranje. A konsenza na EU ravni ni. V različnih državah članicah in/ali znotraj njih se tako danes uporabljajo različne sheme, od prehranskega semaforja, ki ga podpiramo tudi na ZPS, do Nutri-Scora. Vse to vnaša zmedo, ki jo izkoriščajo ponudniki.

ZPS nasvet
1. Berite označbe: Ključne informacije o izdelku, sestavine in hranilna tabela, se `skrivajo´ v ozadju, na stranski ali hrbtni strani embalaže. In če želimo izvedeti, kako zdrav je v resnici nek izdelek, bomo morali prebrati te informacije.

2. Vzemite si čas za pripravo obrokov iz osnovnih sestavin.

3. Izbirajte živila preudarno. Gre za dolgoročno naložbo v vaše zdravje in zdravje vaše družine.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju